Sta stil bij buitenkunst!

In de beeldentuin van Kasteel Het Nijenhuis ontkom je niet aan de gevolgen van klimaatverandering. 23 bijzondere buitenkunstwerken van KlimaatExpo trotseren zon, wind, regen en kou en hebben elk een boodschap voor het publiek.

We lichten er een aantal uit.

Exodus onder de bladeren
In september j.l. fotografeerden we een paar vluchtende dieren op een vlot in het water. Het kunstwerk is een actuele fabel met de naam Exodus, en is een keramieken werk van beeldhouwster Marja Thijssen. De herfst heeft zijn sporen na gelaten. Medio november ligt het vlot bezaaid met herfstbladeren. Het lijkt de verdreven exotische dieren niet te deren, ze komen van ver en hebben voor hetere vuren gestaan om hier te komen.

“Vlucht van de tropische dieren naar hier. De bomen van het tropisch regenwoud worden gekapt. Maar waar moeten de dieren heen? Drie verdreven dieren uit het Zuid-Amerikaanse regenwoud vluchtten op een vlot over de oceaan naar ons land. Een capibara, een leguaan en een toekan.”

Exodus in september 2022

Exodus in november 2022


De makkelijke weg is misleidend
Linda Gallama laat ons op ludieke wijze ervaren dat we zelf verantwoordelijk zijn voor een schonere wereld. Ze plaatst verkeersborden langs verschillende paden in de beeldentuin. Via waarschuwings- en verbodsborden stelt ze ons voor een keuze: welke kant wil jij op?

“Dit werk is een beeldverhaal in verkeersborden over de doorgaande route van de consumptie- maatschappij en een keuze voor een minder makkelijke omweg. Ik denk dat we, op weg naar een schonere wereld, altijd een keuze hebben, maar dat we van de huidige route zullen moeten afslaan en op zoek moeten gaan naar een minder makkelijke omweg.”


Binding Borders
Esther Koeman bouwde van 96 gevarendriehoeken een veelhoek die door de constructie elkaar in stand houdt. Deze veelhoek belichaamt een oproep voor samenwerking om de klimaatverandering te lijf te gaan.

“Samenwerking van de mens is essentieel. Onderlinge verbondenheid komt in gevaar door tegenstrijdige belangen. Deze polydron Binding Borders, gemaakt van 96 gevarendriehoeken, is geïnspireerd op werk van Leonardo da Vinci. Het staat onder spanning in balans en is zelfdragend. Mist er een segment, dan valt het als een kaartenhuis in elkaar.”


MEGA ROEPTOETER: hartekreten voor een schonere wereld
“Groen voor de vlinders”, “geen peukjes, maar groen voor de rupsen” en “méer muggen”. De met kwast geschreven teksten galmen je tegemoet uit een mega grote roeptoeter. Ruben La Cruz en Karolien Helweg verzamelde hartkreten van kinderen en volwassenen en maakten er een kunstwerk van. Een zichtbaar geluid; het kan je niet ontgaan.

“Dit werk is het resultaat van een samenwerking. Buurtbewoners van het WG-terrein en kinderen van de naschoolse opvang Natuurfontein in Amsterdam, schilderden hun hartenkreet naar aanleiding van de vraag: Hoe vind jij dat het gesteld is met de natuur?”


HELP, draai de kraan dicht!
Hielke Dijk maakte van gietijzer, ijzer en basralocus hout een kraan. Maar er is iets aan de hand: de kraan klemt. Ze doet een dringende oproep om hem nú te repareren.

“De aarde brandt, draai dicht de kraan, de kraan zit vast!
Niks vast! Jullie moeten het echt willen, doorzetten, samenwerken. Rechtsom is dicht. Nee….jullie willen linksom, dan wordt het nog erger. Put me niet verder uit. Doe wat, ja ook jullie, ook jij. Woorden zijn nodig, maar daden meer. Ik zit al lang over mijn kunnen. Doe het nu!”


Signalen, mis ze niet
Ingrid Sla plaatste negen siliconen handen op negen houten palen op diverse plaatsen in de beeldentuin. De rode handen waarschuwen ons, en wijzen ons erop dat we in beweging moeten komen.

“Signalen zijn er meer dan genoeg. Maar leiden ze ergens toe? Durven of willen we de signalen te volgen om tot actie over te gaan?”


Steen in de vijver
Uit Belgisch blauw hardsteen hakte Mariken de Goede golven in water veroorzaakt door de gooi van een steen. Het beeld is een uitnodiging aan de mens om een steen te gooien en verandering teweeg te brengen.

een korte wijle was de steen
vensterbank van oud station

gestolde zeebodem aardkorst
laat zich fijn bekappen

gestaag vormt een uitnodiging aan een ieder
zelf een steen te zijn in de vijver steentje zelfs

want er zullen golfjes zijn die ergens iets of iemand
beroeren in beweging brengen

verandering teweeg.

 

 

aw_logo

Stichting ArtWorlds

Amsterdam
info@klimaatexpo.nl

KlimaatExpo Nieuwsbrief

Terug naar de top