De urgentie van de klimaatcrisis vraagt om ingrijpende veranderingen die vaak ons voorstellingsvermogen te boven gaan. Om het onvoorstelbare in beeld te brengen, hebben we de verbeeldingskracht van kunstenaars nodig.

Daarom stond de ZomerExpo traditie van ArtWorlds in 2022 in het teken van het klimaat en heette KlimaatExpo. De tentoonstelling was verspreid over drie locaties: het Academiehuis Grote Kerk in Zwolle, Kasteel het Nijenhuis met zijn beeldentuin in Heino/Wijhe, en Museum de Fundatie Zwolle.

KlimaatExpo ’22 werd samengesteld volgens de bekende formule van ArtWorlds’ Expo’s, via een open inschrijving en anonieme selectie. Op deze manier konden we de tentoonstelling toegankelijk maken voor alle kunstenaars. Uit 2200 inzendingen werden 251 werken geselecteerd door een diverse jury, waarbij alle hedendaagse beeldende kunstvormen vertegenwoordigd waren, met als enige vereiste het thema: klimaatverandering.

De deelnemende kunstenaars toonden op intuïtieve en beredeneerde wijze de impact van klimaatverandering op ons bestaan en de gevolgen ervan voor onze directe omgeving, de stad, het landschap, dieren en onze levensstijl. Deze tentoonstelling illustreerde dat kunst de samenleving weerspiegelt en een cruciaal middel is om elkaar te begrijpen. KlimaatExpo ’22 benadrukte dat klimaatverandering de grootste uitdaging is voor huidige en toekomstige generaties, maar bood ook hoop voor de toekomst.

Bij de tentoonstelling werd een catalogus uitgebracht in handzaam pocketformaat, vormgegeven door ontwerpbureau 75B uit Rotterdam en duurzaam geproduceerd door drukkerij Libertas Pascal uit Utrecht. De tentoonstelling trok 48.000 bezoekers.


Te koop 
Alle 251 kunstwerken waren tijdens de tentoonstellingsperiode te koop. ArtWorlds faciliteerde en ontving 30% commissie per verkocht werk. Hiermee kon de stichting toekomstige projecten mogelijk maken. Museum de Fundatie en Academiehuis Grote Kerk waren niet financieel betrokken bij de verkoopprocedure. Ongeveer 30 werken werden verkocht.

Academiehuis Grote Kerk Zwolle (foto’s Peter Tijhuis)

 

Tuinzaal Kasteel het Nijenhuis, Heino/Wijhe (foto’s Peter Tijhuis)

 

 

aw_logo

Stichting ArtWorlds

Amsterdam
info@klimaatexpo.nl

KlimaatExpo Nieuwsbrief

Terug naar de top