KlimaatExpo ’22

KlimaatExpo ’22 is een tentoonstelling over klimaatverandering samengesteld door open inschrijving, te zien van 17 september t/m 4 december 2022 in Museum de Fundatie. Hoe KlimaatExpo ’22 er straks uit gaat zien, kunnen makers zoals jij bepalen. 

Het verbranden van fossiele brandstoffen en het kappen van bossen verstoort het klimaat. De aarde warmt op. Met dramatische gevolgen. Planten en diersoorten sterven uit, ijskappen smelten, de zeespiegel stijgt, we hebben te maken met overstromingen, tropische temperaturen en klimaatvluchtelingen. Het moet anders. Maar hoe? Kunst is misschien niet dé oplossing, maar kan ons de ogen wél openen.

Het onvoorstelbare in beeld, kunstenaars aan zet!
KlimaatExpo ’22 is de eerste landelijke tentoonstelling waarbij alle kunstenaars gevraagd worden om hun visie op de klimaatverandering uit te beelden. Deze verandering is groter dan ons voorstellingsvermogen. We hebben verhalen met verbeeldingskracht nodig. Kunst kan het onvoorstelbare in beeld brengen.

Kunstenaars nemen de handschoen op en spelen al geruime tijd een belangrijke rol in het overbrengen van de relatie tussen mens en natuur. Op uiteenlopende manieren spreken kunstenaars hun zorg uit over het behoud van onze natuur. Zoals het indrukwekkende werk Plant van zangeres Nynke Laverman, een fluisterzachte prachtige, indringende muzikale trip die je meevoert in de kalmte van het bestaan van een plant. En het monumentale wandtapijt Guernica de la Ecologia van kunstenaar en activist Claudy Jongstra, een indrukwekkend pleidooi in wol voor ambacht en natuur.

Ook de collectie ZomerExpo laat zien dat natuur en klimaat voor kunstenaars belangrijk is. Zoals bovenstaand fragment van de foto Happy Holidays (The Battle of ..) van Daniëlle van Hilten (Europa ZomerExpo 2019), met een wrang beeld van een vakantie in het water. En natuurlijk het werk van de wereldberoemde kunstenaars Lonneke Gordijn en Ralph Nauta (Studio Drift). In 2011 wonnen zij met de lichtinstallatie Fragile Future 3.5  (zie bovenstaande foto) de publieksprijs van ZomerExpo 2011. Het werk bestaat uit leds en echte paardenbloemen. Hun werk is een ode aan het vernuft en de schoonheid van de natuur.

Online selectie 
Kunstenaars kunnen in één stap worden gekozen voor de tentoonstelling. Tot en met 15 juni 2022 kan iedereen een kunstwerk aanmelden voor selectie. De selectie is digitaal. Een grote gemêleerde jury van jong en oud: museummedewerkers, galeriehouders, kunstenaars, schrijvers, wetenschappers, mensen uit de zorg, de bouw, kappers, studenten, scholieren en vele anderen, maakt op basis van de ingezonden afbeeldingen een keuze voor de tentoonstelling. Zoals vertrouwd, volledig anoniem. Het werk telt!

Tentoonstelling op verschillende locaties 
De 250 gekozen werken zijn in de herfst van 2022 op verschillende locaties van Museum de Fundatie te zien. Het Academiehuis Grote Kerk Zwolle is voor deze gelegenheid een extra dependance van het museum en biedt ruimte aan een aantal werken van KlimaatExpo ’22. Daarnaast zijn er werken te zien in het museum op de Blijmarkt en Kasteel het Nijenhuis, de Tuinzaal en de beeldentuin in Heino/Wijhe.

Ambassadeurs
In aanloop van de tentoonstelling introduceert ArtWorlds ambassadeurs die vanuit hun werk en visie KlimaatExpo ’22 ondersteunen. Kijk hier voor een overzicht. 

Verkooptentoonstelling
De kunstwerken zijn tijdens de tentoonstellingsperiode te koop. Stichting ArtWorlds faciliteert en ontvangt 30% commissie per verkocht werk. Met deze provisie kan de Stichting haar projecten mede mogelijk maken. Museum de Fundatie is niet financieel betrokken bij de verkoopprocedure.

Een variant van ZomerExpo 
KlimaatExpo’ 22 komt voort uit ZomerExpo en wordt georganiseerd door ArtWorlds in samenwerking met Museum de Fundatie. ZomerExpo is een landelijke verkooptentoonstelling van hedendaagse kunst in een Nederlands museum, bestaande uit kunstwerken die anoniem zijn geselecteerd na open inschrijving. Het zomerevenement, voor het eerst gelanceerd in 2011, trekt een groot publiek en is een geweldige barometer van uiteenlopende smaken. Voor de achtste editie van het project maakt ‘Zomer’ plaats voor ‘Klimaat’ en verschuift de tentoonstelling van de zomer naar de herfst.

 

Terug naar de top