Laatste Kunstenaar-op-zaal 15 juli

Wat nu als een rivier overvol dreigt te raken en op het punt staat van overstromen? Dan zijn verschillende oplossingen mogelijk om te ervoor te zorgen dat Nederland niet wordt weggevaagd door een watermassa. Je kunt bijvoorbeeld dijken bouwen en kribben of sluizen plaatsen, maar je kunt ook kiezen voor een meer innovatieve oplossing. Door het water niet te ‘beperken’, maar juist de ruimte te geven: ruimte voor de rivier.

ZomerExpo vindt het belangrijk om bezoekers van Water ZomerExpo 2017 niet alleen in dialoog met kunstenaars te brengen maar hen ook te voeden met lezingen, filmvertoningen en andere evenementen die in het teken staan van water.

Treffende bijeenkomsten
Zo was op 3 juni Remko Dekker te gast, die gedurende het ZomerExpo voortraject drie kunstenaars met zijn camera volgde. Het resulteerde in een prachtige documentaire. In Kasteel het Nijenhuis op 1 juli hield Hans Janssen, conservator moderne kunst van het Gemeentemuseum Den Haag, openbare werkbesprekingen met de aanwezige kunstenaars in de prachtige tuinzaal, de kasteelruimten en de beeldentuin. En afgelopen zaterdag 15 juli, op de aller-, allerlaatste Tref-de-kunstenaar-op-zaal-middag van Water ZomerExpo 2017, was de beurt aan landschapsarchitect Jaap van der Salm. In het Auditorium van Museum de Fundatie kwam hij vertellen over zijn vak en de interessante deelprojecten van Ruimte voor de Rivier waarbij hij betrokken is.

Kunst en techniek
Als medewerker van H+N+S Landschapsarchitecten bevindt Van der Salm zich met zijn ontwerpen op het snijpunt van kunst en techniek. Enerzijds ben je als architect jarenlang betrokken bij de visie en technische ontwikkelingen rondom een watergebied in ‘gevaar’, anderzijds verhoud je je tot creatieve oplossingen, waarbij de rivier de ruimte krijgt die hij nodig heeft. En dan ook nog eens in een vorm die het landschap alleen maar mooier maakt. Tijdens zijn lezing vertelde Van der Salm vol enthousiasme over de inrichting van de IJsseldelta, waarmee hij momenteel in Kampen bezig is. Hij gaf ons een voorproefje en toonde hoe het watergebied eruit komt te zien door het creëren van meer ruimte.

Vragen, vragen
Een intrigerende lezing, die bij de waterlievende kunstenaars heel wat vragen opriep. Maar Van der Salm was niet de enige die het voor de kiezen kreeg. In het uur ervoor hadden de kunstenaars zelf genoeg te verduren gehad. Hoe kom je tot de prijs van dit kunstwerk? Mag ik het aanraken? Hoe heb je dit gemaakt? Nieuwsgierige bezoekers maakten wederom gretig gebruik van de kans om een kunstenaar op zaal te treffen, met de meest leuke, soms zelfs ontroerende ontmoetingen tot gevolg.

Helaas is de laatste kans om kunstenaars te ontmoeten nu voorbij. Gelukkig is de tentoonstelling nog tot en met zondag 20 augustus te bewonderen. We sluiten deze dag feestelijk af met de uitreiking van de Publieksprijs en de Galerieprijs, waarvoor de deelnemende kunstenaars van harte zijn uitgenodigd*.

* Deze bijeenkomst is alleen toegankelijk voor deelnemers aan Water ZomerExpo 2017.

aw_logo

Stichting ArtWorlds

Amsterdam
info@klimaatexpo.nl

KlimaatExpo Nieuwsbrief

Terug naar de top