Kunstenaar: een meerduidig begrip

Waar komt dat toch vandaan, die niet aflatende behoefte tot categoriseren? Zit het in onze genen? Van bovenaf gezien is Nederland zo pijnlijk keurig ingedeeld en ook in de dagelijkse samenleving heeft alles zijn eigen vakje. Hoe gaan we dan om met begrippen die meerduidig zijn of zelfs vaag, zoals ‘kunstenaar’? 

Kunstenaar is vrij beroep, dat vele disciplines omvat. Geen probleem voor de kunstenaar zelf: die maakt gewoon kunst. Ook het publiek zit er niet mee: dat vindt die kunst al dan niet mooi of reageert neutraal. Maar voor beleidsmakers, subsidiegevers en critici is de indeling in kunstenaarscategorieën wel fundamenteel. Het onderscheid tussen beroepskunstenaars en amateurs, tussen autonome kunstenaars en vormgevers: het vormt al decennialang de basis voor het Nederlandse systeem van culturele subsidieregelingen. Lastig, want de actuele ontwikkelingen vertellen een heel ander verhaal. Lees hier het hele artikel van Marie Baarspul en Carlien Oudes.

Tijdens mister Motley’s onderzoek naar de behoefte en positie van de (deeltijd)kunstenaar, kwam één gevoelig onderwerp in het bijzonder vaak naar boven: de term ‘amateur‘. In een zoektocht naar een ander woord voor dit begrip, heeft Motley een aantal gastredacteuren uitgenodigd een nieuw woord voor deze term aan te dragen, te vormen of te vinden.

 

aw_logo

Stichting ArtWorlds

Amsterdam
info@klimaatexpo.nl

KlimaatExpo Nieuwsbrief

Terug naar de top