Nederland Waterland: toen, nu en in de toekomst

Nederland waterland
Het thema van Water ZomerExpo 2017 zit Nederland in de genen. Bijna een derde van het land ligt onder de zeespiegel. De strijd tegen het water tekende het land met dijken, polders en dammen. Steden met havens, grachten, kanalen en bruggen. Kusten met kwelders, slikken en schorren, vlakke polders doorsneden met sloten, veenweidegebieden, rivierlandschappen, onder eindeloze luchten met  molens en Hollands licht. Onderstaand een aantal inspirerende boeken over ons creatieve leven met water: toen, nu en in de toekomst.

Water is niet weg te denken uit onze ruimtelijke ordening. Nederland kent met haar polders, dijken en vaarten hierin een unieke traditie en maakt Nederlanders tot waterkampioenen. Hoe wonen Nederlanders op en om het water? Waterwonen in Nederland laat zien op welke manier waterwonen nu gebeurt en geeft ons tegelijkertijd een kijkje in de toekomst. Want het kan altijd slimmer, beter en groter.

Waterwonen in Nederland – Architectuur en stedenbouw op het water
Auteurs: Anne Loes Nillesen en Jeroen Singelenberg
Te bestellen bij Uitgeverij nai010‘Alle grote rivieren verdienen een verhaal’ zegt Jean-Pierre, landmeter en filosoof. Met deze ontmoeting begint de expeditie van schrijver en ontdekkingsreiziger van het alledaagse Bram Esser om kleine en grote stukjes tijd te verzamelen in de vorm van sterke verhalen. Kustverhalen is een pleidooi om onze amfibische cultuur te herontdekken. De Nederlandse kust vormt in deze ontdekkingstocht het dynamische decor waar zand, wind, water en mensen een relatie aangaan en een antwoord zoeken op de vraag wat de amfibische cultuur vandaag de dag betekent.

Kustverhalen – Op zoek naar een nieuwe relatie met de kust  
Auteur: Bram Esser
Te bestellen bij Uitgeverij nai010


 
De dijk is monumentaal en bezit een haast vanzelfsprekende schoonheid. Wat zou Nederland zijn zonder dijken? Nederlanders leven er al eeuwen mee, maar hun aanwezigheid lijkt zo vanzelfsprekend, dat we soms vergeten dat ze er zijn. Deze allereerste dijkenatlas van Nederland biedt een compleet overzicht van alle dijken die Nederland rijk is. Een selectie van deze multifunctionele, beschermende en historische landschapselementen wordt gecategoriseerd en getypeerd. 40 portretten vertellen het alledaagse en toch bijzondere verhaal van de dijk.

Dijken van Nederland 
LOLA Landscape Architects
Te bestellen bij Uitgeverij nai010Ruim zestig jaar geleden startte de bouw van de Deltawerken. Deze fascinerende combinatie van techniek en landschap is verworden tot een van de meest iconische monumenten in Nederland. De Deltawerken bieden niet alleen bescherming tegen de gevaren van de zee, maar zijn ook een cruciale schakel in de internationale Nederlandse reputatie. In De Deltawerken toont Marinke Steenhuis, i.s.m. de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, de grootse en meeslepende ontstaansgeschiedenis. Aan de hand van historisch en hedendaags beeldmateriaal, interviews en technische tekeningen geeft zij een actueel overzicht én een uitdaging voor de toekomst.

De Deltawerken 
Samensteller Marinke Steenhuis
Te bestellen bij Uitgeverij nai010


Haven van Rotterdam biedt het actuele overzicht, de ontstaansgeschiedenis én een blik in de toekomst van de Rotterdamse haven, voor velen onbekend terrein. Vanuit het oogpunt van economie, landschap en logistiek wordt de haven in al zijn diversiteit beschreven en getoond. Het havenwerk is nooit klaar. Het boek navigeert langs de plekken waar indrukwekkende haventechniek wordt ontworpen, waar trends zichtbaar worden en waar nieuw landschap gestalte krijgt. Een internationale vergelijking plaatst Rotterdam naast negen andere wereldhavens. Daarnaast toont het boek hoe het stoere Rotterdamse imago zorgvuldig werd opgebouwd. Van Maasvlakte II tot de Fruithavens, van het Vogeleiland Slufter tot RDM, en van de Botlek tot de Kop van Zuid: portretten van ruim 40 bijzondere plekken, vele interviews, havenverhalen en fotografie van Jannes Linders en Siebe Swart als unieke en vaak betoverende facetten van het havenlandschap.

Haven van Rotterdam – Wereld tussen stad en zee / World Between City and Sea 
Samensteller Marinke Steenhuis
Te bestellen bij Uitgeverij nai010Sinds 1990 kruipen er nieuwe vormen van leven over het stand, de ingenieuze en imposante Strandbeesten van Theo Jansen. In De grote fantast vertelt hij over zijn innerlijke fantasiewereld en ervaringen als god. ‘Als je het woord ‘wind’ maar vaak genoeg in de mond neemt, gaat het vanzelf waaien.’ Maar het is niet altijd even makkelijk om god te zijn en het gaat dan ook regelmatig mis. Deze nieuwe editie is uitgebreid met Jansens nieuwe werk van de afgelopen jaren en toont de ontstaansgeschiedenis van de Strandbeesten naast de ontwikkeling die zij in de loop der tijd hebben doorgemaakt.

Theo Jansen – De grote fantast
Te bestellen bij Uitgeverij nai01

 

 

aw_logo

Stichting ArtWorlds

Amsterdam
info@klimaatexpo.nl

KlimaatExpo Nieuwsbrief

Terug naar de top