Cinematip: films over klimaatverandering

Hoe is het om een overstroming op je af te zien komen? Films kunnen helpen de klimaatcrisis invoelbaar te maken. We selecteerden aantal mooie, aangrijpende en absurde films waarin de catastrofe dreigt of in volle gang is. 


BEASTS OF THE SOUTHERN WILD (2012)

 

Als een flinke storm zich aandient kan geen dijk de ver buiten New Orleans geïsoleerde vissersgemeenschappen beschermen. De zes-jarige Hushpuppy woont met haar vader in een klein vissersdorpje in de laaggelegen ‘bayou’, een streek die de inwoners liefkozend ‘de Badkuip’ noemen. In magisch-realistische visioenen met mythische wezens ziet de kleine Hushpuppy hoe kwetsbaar haar vissersdorp is. De ijskappen smelten en een overstroming is onafwendbaar.

Filmmaker Ben Zeitlin laat in deze film de directe gevolgen van klimaatverandering voor mensen op kwetsbare plekken zien. Alle acteurs in Beasts of the Southern Wild zijn amateurs die voor het eerst meespelen in een film. De prestaties zijn groots. Hoofdrolspeelster Quvenzhané Wallis maakt met haar onververvalste spel enorme indruk. Ook de overige acteurs passen perfect binnen het gevoel en de ziel van deze aangrijpende film.

(Op DvD te koop)

ANGRY INUK (2016)

Filmmaker Alethea Arnaqua-Baril verdedigt in haar eerste lange documentaire de zeehondenjacht van haar gemeenschap, de Inuit. Acties van dierenwelzijnsorganisaties en overheidsbeleid tegen de jacht op babyzeehondjes – waar de Inuit juist niet op jagen – hebben ervoor gezorgd dat ook de markt voor de huiden van volwassen zeehonden volledig is ingestort. Terwijl de oorspronkelijke bewoners van het noorden van Canada economisch afhankelijk zijn van deze handel. Daarnaast maakt smeltend ijs door klimaatverandering de jachtgronden steeds moeilijker begaanbaar.

Arnaquq-Baril neemt de kijker mee naar dorpen als Kimmirut en Iqaluit, plekken die PETA en Greenpeace volgens haar nooit hebben bezocht. Daar laat ze de levenswijze van haar volk zien. Ze zet haar woede – zie de titel – om in een activistische, prikkelende film.

(Te zien bij Filmzie en Dafilms.com)


PARASITE (2019)

De met vier Oscars bekroonde komische thriller van Zuid-Koreaan Bong Joon-ho draait in beginsel om de klassenstrijd, maar zinspeelt ook op de gevolgen van klimaatverandering. De familie Kim – vader, moeder, dochter en zoon – woont in een smoezelig kelderappartement en heeft het plan bedacht om zich te laten inhuren door het rijke gezin Park door zich voor te doen als chauffeur, huishoudster, bijlesdocent en kunsttherapeut. Als hun nieuwe bazen vertrekken op een campingtrip nestelen de Kims zich in het geniep in hun luxueuze villa, waar ze dromen van een rijk bestaan.

Totdat de familie Park onverwachts terugkeert na te zijn natgeregend door een storm. De familie Kim treft thuis een met rioolwater overstroomde kelder aan, waardoor ze hun toevlucht moeten zoeken in de noodopvang. Bong laat zien dat de have-notsnu en in de toekomst lijden onder extreem weer, terwijl de haves hun schaapjes op het droge hebben.

(O.a. te zien bij Pathethuis.nl)


DON’T LOOK UP (2021)

Wat als een komeet op de aarde afstevent die de levens van alle mensen in gevaar brengt? Lukt het de mensheid om samen te werken om deze ramp te voorkomen? In de satire van Adam McKay blijkt dit behoorlijk lastig te zijn. Don’t Look Up biedt een sterke metafoor over hoe media, politiek en grote bedrijven het gevaar van de klimaatcrisis niet kunnen of willen zien.

Student Kate Dibiasky ontdekt per toeval een nieuwe komeet. Om deze unieke vondst te vieren haalt ze haar professor dr. Randall Mindy erbij. Na wat berekeningen komen ze erachter dat de komeet ter grootte van de Mount Everest recht op de aarde afstevent, wat voor een enorme ramp zou zorgen. Om de wereld bewust te maken van het gevaar van deze komeet proberen Dibiasky en Mindy via de president en verschillende talkshows de urgentie duidelijk te maken. Het liefdesleven van een popster blijkt echter interessanter dan het einde van de mensheid.

Adam McKay liet met The Big Short al het falen van de economische sector zien en in Vice nam de regisseur de politiek op de hak. Don’t Look Up neemt dezelfde vorm van satire aan en wisselt duistere humor en drama constant met elkaar af. Opnieuw moeten de politiek, bedrijven en de media het ontgelden. De humor neemt soms bijna absurde vormen aan, want waarom doet niemand iets aan een komeet die binnen zes maanden gaat inslaan? Herkenbaar gedrag?

(Te zien op Netflix)

 

Bronnen: OneWorld.nl, Filmtotaal.nl

 

aw_logo

Stichting ArtWorlds

Amsterdam
info@klimaatexpo.nl

KlimaatExpo Nieuwsbrief

Terug naar de top