Verliefd op de schoonheid van bloemen | Asselien Broekhuis | maker van Climate Change

Red de aarde

Sommige kunstwerken laten weinig en tegelijkertijd alles aan de verbeelding over. Climate Change van Asselien Broekhuis is zo’n werk. Een aarde-bol met nog maar één plantje. Tijdens de tentoonstelling Aarde ZomerExpo 2013 in Kunstmuseum Den Haag, zette Asselien een gieter naast het werk. Een uitnodiging én een noodkreet om de aarde te redden.

Asselien maakte Climate Change in 2010. Toen ZomerExpo in 2012 het thema Aarde aankondigde, was het voor haar vanzelfsprekend om het werk in te zenden. De actualiteit van het onderwerp was (helaas) toegenomen dus de boodschap urgent. Evenzo vanzelfsprekend werd het werk gekozen, en vervolgens tijdens de tentoonstelling verkocht. Omdat, nu tien jaar later, het onderwerp nóg urgenter is geworden, gebruikt KlimaatExpo ’22  het werk als boegbeeld van de campagne.

Een natuurlijk gegeven

Asselien is bio-based designerBio-design is een kruisbestuiving van natuur, technologie en design. Ze hoort bij de jonge generatie ontwerpers voor wie natuur elementair is en circulair ontwerpen een gegeven.

Asselien is opgeleid als bloemsierkunstenaar en heeft zich gespecialiseerd als ‘Meesterbinder’. Deze eretitel mag slechts door een selecte groep bloembinders gedragen worden. Een korte tijd is ze als free-lancer werkzaam geweest in de evenementenbranche van de bloementeelt. Het stoorde haar hoe vervuilend deze industrie is. ‘Door het gebruik van energie, meststoffen, pesticiden en de slechte werkomstandigheden, zijn onze ‘mooie’ bloemen minder mooi’, zegt ze. Asselien kon zich er niet meer vereenzelvigen met deze praktijken. Ze is zich daarom gaan richten op duurzame projecten die bijdragen aan een schonere wereld.

Momenteel werkt ze als marketier en vormgever voor Cruydt-Hoeck, een natuurvriendelijke inheemse zadenkwekerij. Haar website met prachtige natuurlijke ontwerpen staat een beetje stil, zegt ze verontschuldigend. Bewust kunstenaar is ze niet. Het is de liefde voor de schoonheid van de bloem, die haar motiveert ontwerpen te maken die zowel mooi als duurzaam zijn. Nature design is voor Asselien een natuurlijk gegeven: een blik op haar website zegt wat dat betreft genoeg.

Verlichting ‘Oerknal, 2011

 

 

 

 

aw_logo

Stichting ArtWorlds

Amsterdam
info@klimaatexpo.nl

KlimaatExpo Nieuwsbrief

Terug naar de top