Ambassadeur Andrea van de Graaf

“Kunstenaars: creëer niet alleen doem-kunst, creëer hoop-kunst!”

Andrea van de Graaf (1971) schreef in 1997 – 25 jaar geleden! – haar scriptie, over Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Toen een compleet nieuw onderwerp. Haar hele loopbaan is Andrea voorvechter gebleven van wat toen nog ‘milieu’ heette, nu duurzaamheid of klimaatactie. Na haar studie communicatiewetenschap is ze eerst gaan werken bij Greenpeace en later overgestapt naar het bedrijfsleven, om te laten zien dat duurzaamheid waardevol kan zijn, ook – of juist – in een commerciële omgeving. Nu runt Andrea een duurzaam investeringsfonds (Meermaker) en een lokaal energiebedrijf (Tegenstroom).  Ook is ze voorzitter van energiecoöperatie Zuiderlicht, een burgerinitiatief in haar woonplaats, Amsterdam. Want lokaal eigenaarschap is de sleutel, de versneller van de energietransitie.

“Het spreekt me aan dat ArtWorlds kunst toegankelijk maakt en klimaatverandering onder de aandacht brengt via KlimaatExpo ’22. Echte kunst inspireert, biedt hoop. Dat hebben we nodig! In de media zien we vooral rampen en doemscenario’s. Positief nieuws is geen nieuws. Dat de revolutie van onderop groeit, lezen we zelden. Maar het gebeurt. Op steeds meer plekken werken bewoners samen, en met elkaar zorgen ze voor hun eigen schone energie.

Zon, wind, water, aardwarmte, het zijn allemaal zogenoemde ‘commons’, ze zijn van ons allemaal. En dus kunnen we ze ook voor onze eigen energiebehoefte gebruiken. Zo zijn er de afgelopen jaren honderden lokale energiecoöperaties opgericht. Ze leggen gezamenlijk zonnepanelen op daken, bouwen een windmolen of ontwerpen hun eigen plan voor schone verwarming. En zijn daar uiteindelijk zelf eigenaar van. Veel kleine initiatieven die samen impact maken. Ze vormen langzamerhand een web dat alles onderling verbindt. Uiteindelijk wordt het web zo groot, dat het zomaar ineens een echte groene energietransitie is. We nemen kunstenaars heel graag mee in ons web, ze helpen ons, inspireren ons.”

Ben jij al lid van een lokale energiecoöperatie bij jou in de buurt? Kijk eens op Samenom en sluit je aan bij de beweging van onderop!


In aanloop van de tentoonstelling introduceren we ambassadeurs die vanuit hun visie KlimaatExpo ’22 ondersteunen. Kijk hier voor een overzicht. 

aw_logo

Stichting ArtWorlds

Amsterdam
info@klimaatexpo.nl

KlimaatExpo Nieuwsbrief

Terug naar de top