David Hockney: “Do remember they can’t cancel spring”

‘Do remember they can’t cancel spring’ schreef Hockney bij een werk dat hij postte op Instagram. Het was 16 maart 2020, door het coronavirus beleefden we de eerste lockdown. Hockney verbleef op dat moment in Normandie in Frankrijk. Afgelegen van de bewoonde wereld had hij alle tijd had om de natuur te kunnen bestuderen. Het zijn troostende, en levenslustige woorden van een ‘oude rot in het vak’.

De kunst van David Hockney (Bradford, 1937) is tijdloos. Zijn sprankelende werk spreekt jong en oud al generaties lang aan. De kunstenaar vindt zichzelf steeds opnieuw uit. Hij fotografeerde, tekende en schilderde, maar de laatste jaren schildert hij -zonder verfgedoe- op een I-phone of I-pad.

“I haven’t stopped painting or drawing – I’ve just added another medium.”

De Britse kunstenaar maakte in de jaren zestig naam met zonovergoten taferelen uit Californië. De grote heldere schilderijen van zwembaden en huiselijke portretten maakten indruk. Hoewel hij bekend stond om zijn jetset-levensstijl, zijn kleermakers-elegantie en veel vrienden, is hij, zoals hij zelf zegt, een gewone hardwerkende jongen. Een bevlogen kunstenaar die zich laat inspireren door het dagelijks leven, de liefde en zijn omgeving.


Portrait of an Artist (Pool with two figures) – 1972 David Hockney

Jarenlang woonde Hockney in Los Angeles waar het altijd zomer was. Toen hij weer naar Engeland verhuisde waren de seizoenen terug in zijn leven, en daarmee ook in zijn werk. In 2006 schilderde Hockney het bos Woldgate Woods in de lente, de zomer, de herfst en de winter. De natuur is voor hem een onuitputtelijke inspiratiebron.

Natuur is vrijheid

“To depict nature, we can only try. Nature doesn’t have any straight lines. It doesn’t follow the rules of perspective.”

Het ontbreken van vaststaande regels in de natuur maakt van bijvoorbeeld een boom een grenzeloos thema: elke bleke bloesem, elke vorm en elke draai van een tak is uniek. De natuur tekenen is puur avontuur. Een foto maken geeft Hockney die vrijheid niet, daarin staat alles vast. Een tekening belichaamt de relatie van de kunstenaar met de natuur. De bladeren, de bomen, de lucht; ze worden van hem. Hockney bepaalt de vorm en de kleur op dat moment. Hij geeft zijn werken titels naar de dagen waarop ze zijn gemaakt.


23rd April 2020, iPad painting. © David Hockney.

1616087177.jpg16th March 2020, iPad painting. © David Hockney.

Ga tekenen!

David Hockney geeft iedereen het advies om tijdens lockdown te gaan tekenen. Om naar de natuur te kijken, te genieten en je te verwonderen. Het maakt niet uit welke techniek je voor je tekening kiest. Als je je camera maar weglegt!

“We need art, and I do think it can relieve stress. What is stress? It’s worrying about something in the future. Art is now.”

aw_logo

Stichting ArtWorlds

Amsterdam
info@klimaatexpo.nl

KlimaatExpo Nieuwsbrief

Terug naar de top