Absence | duisternis te zien in het kabinet van Museum de Fundatie Zwolle

 Terschelling, Nederland

“Waar de mens is, is vuur. Het vuur dat wij ooit leerden beheersen en dat ons de vooruitgang bracht, gloeit als nooit tevoren. De natuurlijke cyclus van dag en nacht lijkt verdwenen terwijl de nachtelijke hemel verbleekt bij ons kunstmatige licht.”

Werken in de duisternis

Absence bestaat uit een serie indrukwekkende foto’s van plekken waar geen mens te bekennen is. Twee van deze werken zijn geselecteerd voor KlimaatExpo ’22 en te zien in het kabinet van Museum de Fundatie. Vincent’s werk speelt zich af in de duisternis. Omringt door niets meer dan zijn fotoapparatuur, een tent en wat rantsoen, ’tekent’ hij zijn poëtische en romantische landschappen.

Voor zijn project Absence gaat kunstenaar Vincent van Gaalen (1984, Delft) op zoek naar de weinige gebieden in Europe waar het nog écht donker is. Vincent wil de nachtelijke duisternis, onaangetast en (nog) niet verdrongen door menselijke lichtvervuiling, in haar natuurlijke licht fotograferen.

“Bij het intreden van de nacht trekt de mens zich terug en daarmee wordt de natuur weer teruggeven aan zichzelf. In deze donkere wereld maakt ratio plaats voor verbeelding en ontneemt het duister ons de controle. Het maakt ons kwetsbaar. Hier toont de aarde zich voor ons alleen bij het schijnen van de maan en het licht van de sterren.”

Nauwelijks waarneembaar, wel voelbaar

Vincent geeft de geheimen van de duisternis een magistraal podium. Bladeren, stenen, water en lucht vangen het licht van de maan, en van de sterren die heel ver weg staan. De nacht is meedogenloos mooi. En alles is zwart en wit, met wat daar tussen zit. ‘In de nacht zie je geen kleur, alleen het brein weet dat het gras groen is’, zegt Vincent. De foto’s hebben maar 3 % kleur. Nauwelijks waarneembaar, wel voelbaar. Misschien is dat de beste omschrijving van zijn werk.

Absence – Sumava | Museum de Fundatie Zwolle

Vincent van Gaalen bezint zich op de vraag hoe wij ons als scheppende mens verhouden tot de natuur. Hij studeerde in 2011 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (Den Haag), waarna hij als commercieel en portretfotograaf werkte voor diverse organisaties. Sinds 2020 heeft Van Gaalen zich toegelegd op zijn eigen kunstprojecten waarvan Absence de eerste is.

 

Bron: persbericht Atelier K84, Vincent van Gaalen

 

aw_logo

Stichting ArtWorlds

Amsterdam
info@klimaatexpo.nl

KlimaatExpo Nieuwsbrief

Terug naar de top