World Press Photo Exhibition 2022 | De Nieuwe Kerk Amsterdam | Te zien tot 14 augustus

Brand op Evia, Konstantinos Tsakalidis

Panayiota Kritsiopi schreeuwt als het vuur haar huis nadert. We leven 19 augustus 2021, fotojournalist Konstantinos Tsakalidis fotografeerde de vrouw toen een natuurbrand haar dorp Gouves op het Griekse eiland Evia naderde. “Op dat moment schreeuwde ik voor het hele dorp”, zei Panayiota. Het vuur stopte net op tijd, een paar meter voor haar tuin. De foto haalde de cover van alle grote internationale kranten, werd uitgezonden in nieuwsprogramma’s en is geselecteerd voor de World Press Photo 2022.

Een momentopname die ook de komende generaties emotioneel raakt.
In de zomer van 2021 vroeg Bloomberg News de Griekse fotograaf Konstantinos om de oprukkende natuurbranden in Athene en op het eiland Evia in Griekenland vast te leggen. Het Zuid-Europese land werd na een periode van extreme hitte geteisterd door alles verwoestende branden. Konstantinos was aangedaan door wat hij zag.

“Wat me is bijgebleven”, zegt hij, “is de strijd van de lokale bevolking om hun dorpen en bezit te beschermen. Steun van de overheid was er weinig. De pijn en wanhoop op hun gezichten terwijl de vlammen naderden, was hartverscheurend. Iedereen werkte mee om het vuur tegen te houden. Het duurt nanoseconden om een ​​foto te maken die alles vertelt. Maar als je geluk hebt, gaat het beeld voor altijd mee en blijft het in de hoofden van mensen gegrift, waardoor het ook de komende generaties emotioneel kan raken.”

Konstantinos Tsakalidis (1986) woont in Thessaloniki (Griekenland) en is sinds 2013 werkzaam als internationaal freelance fotojournalist. Hij brengt misstanden in beeld, waaronder de gevolgen van klimaatverandering en de zoektocht van vluchtelingen. Zijn foto Brand op Evia is samen met 126 andere indrukwekkende foto’s tot 14 augustus te zien op de World Press Photo Exhibition 2022  in De Nieuwe Kerk in Amsterdam.

 

Bronnen: World Press Photo Exhibition 2022Matarora, Grieks platform voor kunstenaars en Bloomberg News.

aw_logo

Stichting ArtWorlds

Amsterdam
info@klimaatexpo.nl

KlimaatExpo Nieuwsbrief

Terug naar de top