Verslag van 1 juli: Kunstenaar-op-zaal in Kasteel het Nijenhuis

Het was misschien wel de meest druilerige en natte dag van het jaar, 1 juli: de tweede Tref-de-kunstenaar-op-zaal-middag van Water ZomerExpo 2017. Een waterige dag, die perfect bij het thema van de tentoonstelling paste.

Om 14.00 uur stonden zo’n twintig kunstenaars – al dan niet druipend en een aantal met de regenlaarzen nog aan –in de tuinzaal van Kasteel het Nijenhuis in Heino. Hoewel de meeste kunstenaars nog vreemd zijn voor elkaar, weten zij zich omringd door kunstwerken die hen verbinden. Het water heeft hen geïnspireerd en tot deze inspirerende tentoonstelling gebracht. Deze bijeenkomst is dé gelegenheid om elkaar beter te leren kennen en het verhaal achter hun werk te ontdekken.

Voor deze dag is een specialist uit het werkveld uitgenodigd. Hans Janssen (schrijver Piet Mondriaan, een nieuwe kunst voor een ongekend leven / conservator moderne kunst Gemeentemuseum Den Haag) is naar het kasteel afgereisd om de kunstenaars uitgebreid te bevragen over hun zoektochten.

In groepsverband worden alle werken van de aanwezige kunstenaars bekeken en verkend. Academieherinneringen komen bij velen boven gedurende de middag. Net een groepsbespreking binnen de hermetisch hoge muren van destijds. Vandaag zijn we in de openbare museumruimte, waar steeds meer bezoekers aansluiten om mee te luisteren.

Naar de uitgesproken vragen van zowel Hans Janssen als collega-kunstenaars en de eerlijke antwoorden daarop. Wat doet de schaal van het kunstwerk? Hoe is het gemaakt? Waar komt de passie voor textiel vandaan? Waarbij veelal complimenten en lof naar elkaar uitgesproken worden, maar ook tips en ervaringen gedeeld. Vol passie vertelt ieder zijn verhaal, soms met nadruk op de symboliek of inhoud, soms juist op de techniek. Zo demonstreert Pieter van Eck ter plekke hoe zijn boot, De wonderlijke visvangst, in verschillende lagen hout is opgebouwd en in vijf minuten in elkaar te zetten is. Binnen no-time verwijdert hij de eerste lagen en transformeert het kunstwerk tot bouwpakket.

‘Ik schrok me dood’ bekent Monique van den Hout openlijk, toen haar werk door ZomerExpo’s jury uitgekozen was. Jong talent Femke van Os biecht op haar meters lange tekening nooit eerder in vol ornaat te hebben beschouwd. Haar atelier is simpelweg te klein om het kunstwerk van top tot teen op te kunnen hangen. De tekening heeft ze in delen, meter bij meter, opgebouwd. Hans van Dorp mogen we feliciteren met de verkoop van zijn kunstwerk. Het schoonmaakbedrijf van Museum de Fundatie kocht hilarisch genoeg zijn lamp, bestaande uit schoonmaakflessen. Én we komen erachter dat Eline Jansen een carrière-switch maakte: van Siamezen-fokker tot keramist.

Het was een vruchtbare dag, die eindigde met een zonnestraal en een wandeling door de prachtig beeldentuin van het kasteel. En cafétafels vol met kunstenaars die elkaar een paar uur eerder nauwelijks kenden.

De derde Tref-de-kunstenaar-op-zaal-dag vindt plaats op zaterdag 15 juli in de Wolk van Museum de Fundatie in Zwolle. Wees welkom tussen 14:00 en 15:00!

     

Door Fenne Saedt

aw_logo

Stichting ArtWorlds

Amsterdam
info@klimaatexpo.nl

KlimaatExpo Nieuwsbrief

Terug naar de top