Persbericht | KlimaatExpo bij het Muiderslot van 1-6 t/m 15-9-2024

Steden overstromen, dieren en planten sterven uit en we komen om in het afval. Alle alarmbellen gaan af De vraag is: hoe gaan we er mee om en wat kunnen wij doen? Kunstenaars helpen bij dat antwoord. Met hun verbeeldingskracht zetten zij ons aan het denken. Zo inspireren zij ons om ook creatief te zijn en bij te dragen aan een duurzame toekomst.

Deze zomer staat het Muiderslot in het teken van het klimaat, waar twintig kunstenaars op zowel intuïtieve als beredeneerde wijze de impact van klimaatverandering op onze wereld en ons leven laten zien. Klimaatexpo Muiderslot is een klimaatroute langs kunstwerken in het kasteel en in de tuinen. Het stoere Muiderslot is er de perfecte plek voor. Al bijna zeven en een halve eeuw is het kasteel bestand tegen stormen en watersnood. De tentoonstelling is te zien van 1 juni tot en met 15 september 2024.

Upcycle-Atelier
Wist je dat kledingstukken, speelgoed en allerlei andere producten soms amper worden gebruikt voordat ze worden weggegooid? Hierdoor ontstaat ontzettend veel afval. Dat kan anders! In ons Upcycle-Atelier gaan we deze zomer aan de slag met afgedankte spullen en geven we ze een tweede leven. Loop binnen en doe mee!

Behind the scenes
Voor wie meer wil weten over de getoonde kunstwerken, de makers en de natuurlijke omgeving van het kasteel is het mogelijk een kijkje achter de schermen te nemen. Tijdens dit evenement gaan kunstenaars, curator en publiek in gesprek. Een aantal kunstenaars vertelt over hun inspiratie, het creatieve proces en de belangrijkste boodschap achter hun werk met betrekking tot het klimaat. De curator vertelt over de relatie van de werken met (de tuinen van) het Muiderslot. Check de website voor data.

Instap rondleidingen
In de weekenden zijn er regelmatig inlooptours waarin een museumdocent je meeneemt langs de werken.

Hellend Vlak door dansgezelschap Vloeistof, 14 september
Het water staat ons tot de lippen. Vier mensen proberen te overleven op het dak van een ondergelopen huis. Een voorstelling in het licht van het veranderende klimaat. Als publiek word je betrokken bij de nijpende situatie en krijg je verschillende spiegels voorgehouden over het grenzeloze talent dat we allemaal hebben: de grootst mogelijke ontkenning volhouden over de bedreiging die we zelf creëren. Krijg je het al wat warmer?
Praktische informatie: Zaterdag 14 september, 20.00-20.45 uur, houd de website in de gaten voor tickets. De voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Waterschap Gooi & Vecht.

Hergebruik 
KlimaatExpo Muiderslot is duurzaam geproduceerd. Alle kunstwerken en tentoonstellingsmaterialen zijn zo veel mogelijk van gerecycled materiaal gemaakt.

Praktische informatie
Kijk voor meer informatie en kaartjes op muiderslot.nl. Daar vind je ook meer informatie over openingstijden, toegangsprijzen en de route.

Over ArtWorlds
ArtWorlds werd in 2010 opgericht met als doel kunst toegankelijker te maken voor een breder publiek. De stichting organiseert tentoonstellingen met maatschappelijke thema’s en zet zich actief in voor diversiteit en inclusiviteit in de kunstwereld.

NOOT VOOR REDACTIE
Meer informatie is verkrijgbaar bij de persvoorlichter van het Muiderslot: Martine Willekens, martine.willekens@muiderslot.nl of +316 53 60 03 431

Bovenstaande afbeelding Strandafval vanGreetje Majoor is een van de  25 werken die te zien zijn in het Muiderslot

De enorme hoeveelheid plastic in de oceaan en de vogels en vissen die hiervan de dupe zijn, hebben mij diep geraakt. Hier moest ik wat mee. Mijn man en ik hebben rotzooi van het strand geraapt. Ik knip het afval in repen en gebruik het als inslag(garen) tussen de schering van katoen op mijn weefgetouw. Het is mijn protest tegen het zwerfafval.”

Strandafval is gemaakt van plastiek handschoenen, visnet en allerhande materiaal en is 300 x 500 x 5 cm.

aw_logo

Stichting ArtWorlds

Amsterdam
info@klimaatexpo.nl

KlimaatExpo Nieuwsbrief

Terug naar de top