Mierakel | te zien in de beeldentuin van Kasteel het Nijenhuis

Mieren met een groot lichaam en een donkere kleur veranderen bij opwarming van de aarde in kleinere mieren die lichter van kleur zijn. Mierakel (bovenstaande afbeelding) is een colonne van 42 marcherende mieren die de klimaatverandering in beeld brengen. Het indrukwekkende buitenkunstwerk is te zien in de beeldentuin van Kasteel Het Nijenhuis in Heino / Wijhe. De makers van dit werk zijn Marina Pronk, Berend Wijers en Fred Boon, bekend als het Kunstenaarscollectief CAKtwo uit Castricum.

Het is niet de eerste keer dat dit fameuze trio meedoet aan de tentoonstellingen van ArtWorlds. Keer op keer werd hun werk gekozen voor de ZomerExpo’s. En hun werk sluit naadloos aan bij de thema’s van de tentoonstellingen. Of misschien is het andersom? Voor Water ZomerExpo 2017  maakten de kunstenaars de drijvende Waterjuffer, voor Europa ZomerExpo 2019 presenteerden zij Europa, een moderne visie op de Griekse mythe, en in 2022 produceerde CAKtwo Mierakel, 24 marcherende mieren als symbool voor klimaatverandering.

De kunstwerken van het collectief zijn samenwerkingsprojecten tussen de makers, het materiaal en hun omgeving, die een eigen leven gaan leiden. Met alle gevolgen van dien. Zo werd Waterjuffer ooit getroffen door een omvallende boom. Wat de mieren straks gaan meemaken, weten we nog niet. Samen met 250 andere kunstwerken gaan ze de herfst tegemoet in KlimaatExpo ’22.

 

aw_logo

Stichting ArtWorlds

Amsterdam
info@klimaatexpo.nl

KlimaatExpo Nieuwsbrief

Terug naar de top