Hoe kunstenaars losgaan op religie

Marleen Vogels - Man Vrouw

Voor velen staat religie gelijk aan godsdienst; het geloof in één of meerdere goden en het dienen van deze god(en). Maar religie kan meer zijn dan godsdienst, religie is het zoeken naar zin in het leven en betekenis. Religie kan mensen hoop geven.

Religie biedt ook een onuitputtelijke bron van inspiratie voor kunstenaars. Van de mythes rond de oud Griekse goden en architectuur die godsdienst heeft voortgebracht, tot de conflicten als gevolg van religie en de betekenisvolle blik op het leven.

Wij doken in de collectie van 6 edities ZomerExpo en selecteerden 21 keren dat kunstenaars op één of andere wijze los gingen op religie.

21. Aref Damee – Het oordeel (ZomerExpo 2011)

Araf Damee - Het Oordeel

“Get begrip oordeel is zeer beladen. Het wordt bijna altijd geassocieerd met het Bijbelse begrip, dan wel gebruikt met een lichte toets daaraan. Ik heb gemeend het opnieuw, in een eigentijdse setting, neer te zetten. In mijn visie is het oordeel steeds meer een begrip van hier en nu. Het nu verantwoorden van het gevoerde beleid. Onvrede tegen gevoerd bleid kan niet goed worden gekaniliseerd naar de geëigende instituties.”

20. Bars Janboud – De Laatste Afwas (Licht ZomerExpo 2014)

janboud - Laatste afwas

“De Laatste Afwas speelt zich af vlak na het Laatste Avond-maal. Jezus en zijn apostelen doen de afwas in een moderne spoelkeuken. Een vergeten moment in de geschiedenis van het christendom.”

19. Greetje de Jezus – Hemel op aarde (Aarde ZomerExpo 2013)

Greetje de Jezus - Hemel op aarde

“Het was er niet, maar is voor mij wel zichtbaar. Of misschien zie ik het omdat ik het zichtbaar wil maken? Mooie woorden zeggen niet genoeg, het zijn mijn daden die troosteloosheid verbinden met schoonheid en de potentie zichtbaar maken. Rotzooi is enkel stof maar dat is al het geschapene sowieso, misschien gaat het om de verbindingen? Samensmeltingen die leiden tot nieuwe mogelijkheden, waar boven naar beneden komt om mijn pad te verlichten. Waar vreemde combinaties bevestigen dat hoop verliezen zinloos is, omdat wat ik niet zie, altijd zichtbaar kan worden.”

18. Lia van den Biggelaar – Pater (Woest ZomerExpo 2015)

Lia van den Biggelaar - Pater

“Ik ben gefascineerd door de spanning tussen de uiterlijke verschijningsvorm en de innerlijke binnenwereld van de mens en op zoek naar beelden die zich daartoe verhouden. Zo stuitte ik op een serie zwart-wit fotoportretten van de Franse kapucijnen. De sterke, markante koppen met een rijke geschiedenis intrigeerden mij. Hun stilte en ingetogenheid staan in schril contrast met mijn groots opgezette, expressieve, bijna woeste penseelvoering. Hierdoor wordt de kwetsbaarheid van de mens sterker uitgedrukt.”

17. Sebastiaan Flow – Semana Santa (Liefde ZomerExpo 2012)

Sebastiaan Flow - Semana Santa

(…) Tijdens de Semana Santa – de heilige week voor Pasen – wordt d eliefde voor Jezus en Marie openbaar gedemonstreerd. Zondaars maken van de gelegenheid gebruik om anoniem hun zonden te belijden en al doende vergeving te krijgen.

Ik kreeg dit fraaie gezelschap in beeld en reageerde meteen. De mensenmassa liet mij opvallend gewillig passeren, waarna ik moederziel alleen midden op de maagdelijke rijweg stond.”

16. Kheradpiched – Anahid (Aarde ZomerExpo 2013)

Kheradpiched - Anahid

“Anahid is de Perzische godin van rivieren en open wateren. Deze wateren werden de bruidsschat voor Hazrat Fatima. De hand van Fatima symboliseert op het westelijke halfrond ook bescherming. Daarom liet ik in een installatie haar klassieke afbeelding verschijnen in een gestileerde handvorm. Deze installatie heb ik opnieuw gefotografeerd, vergroot en gevat in dibond en plexiglas. Anahid is een amulet ter bescherming van ons aller Moeder Aarde.”

15. Josine Tjhie van der Drift – Lilith (Woest ZomerExpo 2015)

Josine Tjhie van der Drift - Lilith

“Adams eerste vrouw Lilith was woest, omdat hij haar niet als zijn gelijke beschouwde. Beiden waren geschapen uit hetzelfde stof maar Adam vondt dat zij zich maar moest schikken naar zijn wensen, ook op seksueel gebied. Lilith ging terug naar God. Adam was woedend en smeekte God haar terug te sturen. Door deze legende is Lilith het symbool geworden van vrouwelijke verleiding en onafhankelijkheid.”

14. Mieke Gelderblom – Still in life (ZomerExpo 2011)

Mieke Gelderblom - Still in Life

“Deze foto is gemaakt in het Begijnhof in Brugge, 2009. In dit portret staat zowel de zuster als haar omgeving centraal, omdat haar omgeving essentieel is om haar persoon te portretteren. Dit is haar leven, haar wereld, haar ziel.”

13. M der Kinderen – Love is in the Eye (Liefde ZomerExpo 2012)

Kinderen - Love is in the Eye

“Als er mensen in mijn schilderijen, collages of foto’s voorkomen zie je vaak alleen hun ogen, omhoog kijkend, wegkijkend of ze kijken je juist direct aan. Nooit is het hele gezicht afgebeeld of is het onscherp of als een silhouet weergegeven.

Laten mensen wel hun ware gezicht zien? Of zien wij wel het ware gezicht van de mens? Kunnen we überhaupt nog vertrouwen op wat we zien? Kunnen we vertrouwen op iemands uiterlijk of wat de media, de politiek, de kerk of onze naasten ons doen geloven?

Misschien zegt de eerste reactie op dit werk iets over de toeschouwer?”

12. Marlies van Ooijen – Mooijen Heaven (Licht ZomerExpo 2014)

Marlies van Ooijen - Mooijen Heaven

“Licht geeft vertrouwen en komt bij duister,

Licht beschermt u tegen kou,

Licht is positief,Licht valt om te lachen,

Licht als gevolg van energie,

Lichtgevend bent u als wezen,

Licht als liefde is bewezen,

Licht denkt luchtig,

Licht laat groeien in hoogte, breedte en gewicht,

Een lichtpunt vanuit de hemel schijnt op uw gezicht.”

11. Lisa Wiersma – Mythe (Minotauros) (Woest ZomerExpo 2015)

Lisa Wiersma - Mythe (Minotauros)

“Toen Minos in het oude Griekenland om een goddelijk teken vroeg dat zijn zeggenschap over Kreta zou bekrachtigen tegenover zijn broers, zond de god van de zee die het eiland omringe, Poseidon, een offerstier. Omdat Minos de stier niet onmiddelijk aan hem offerde, nam hij wraak: Minos’ vrouw Pasiphae werd hevig verliefd op de stier. Een zoon werd geboren, de Minotauros, door koning Minos opgesloten in een labyrinth.”

10. Petra Knol Daudeij – De Ziener / De Kracht (Liefde ZomerExpo 2012)

petra knol daudeij - De Ziener

“De middeleeuwen staan voor mij symbool voor liefde en geluk: de ridder staat voor kracht, bescherming en overwinning en strijdt daarmee voor de liefde van de Ziener, die zijn kracht zal aanvullen. De vrouwelijke Ziener staat voor wijsheid en intuïtie, zij streeft ernaar om haar gevoel te volgen en met de pendel het geluk af te wegen die de kracht haar zou kunnen geven.”

9. Mascha Joustra – Nymphe (FR.) (Woest ZomerExpo 2015)

Mascha Joustra - Nymphe (FR.)

“Nymphe (Fr.), eene vrouwelijke godheid, die zeeën, vloeden, bosschen, bergen, enz. bewoont.”

8. Marleen Vogels – Man Vrouw (ZomerExpo 2011)

Marleen Vogels - Man Vrouw

“De doeken Man en Vrouw vormen samen een geheel. Het werk vertelt over de invloed van het Christendom en kerk als instituut op het individu, het huwelijk en gezinsleven in de tijd waarin mijn opa’s en oma’s trouwden, kinderen kregen en mijn ouders zijn opgegroeid. Het werk verbeeld onder andere hoe sterk deze invloed gedachten bepaald heeft en hoe dit ook mij en mijn generatie weer gevormd heeft.”

7. John Mostert – Onthaas(t)je (Aarde ZomerExpo 2013)

John Mostert - Onthaas(t)je

“Het haasje in de lotushouding op een Oosters tapijtje is een knipoog naar deze essentie.”

6. Sanne Maes – Hermaphroditus (Liefde ZomerExpo 2012)

Maes

“Op een dag komt Hermaphroditus, zoon van de goden Hermes en Aphrodite, langs een kristalheldere vijver. Daar wordt de waternimf Salmacis verliefd op hem. Zij probeert hem te verleiden, maar Hermaphroditus verzet zich; de nimf klemt zich stevig aan hem vast en bidt tot de goden om hen onafscheidelijk te maken. Haar gebed wordt verhoord en zij versmelten samen tot een tweeslachtig wezen.”

5. Johan Wobbes – Adam in de boom van kennis van goed en kwaad

Johan Wobbes - Adam in de boom van kennis van goed en kwaad

“(…) De Chinees en de verschillende vruchten in de boom duiden op de multiculturele diversiteit van de stad, maar tegelijkertijd ook op de vergeetachtigheid aan de rijke, culturele traditie.”

4. Ayla Corstanje-Uncu – The 7th Day (Woest ZomerExpo 2015)

Ayla Corstanje-Uncu - The 7th Day

“Beelden onstaan bij mij als vanzelf. Ik ben geïnspireerd door mythen en ideeën uit de oudheid, en de relatie tussen mensen, dier en natuur.

“Op de zevende dag riep God alle dieren bijeen in de tuin van Eden, want Adam en Eva mochten ze een naam geven.” Maakt dat mensen tot medescheppers van de dieren? En is daardoor toen al een soort genetische manipulatie tot stand gekomen?”

3. Jos Wilcke – Ego Sum Lux (Licht ZomerExpo 2014)

Jos Wilcke - Ego Sum Lux

Ego sum lux mundi; qui me sequitur, non ambulat in tenebris.Ik ben het licht der wereld; die mij volgt, zal niet in de duisternis lopen. –Joh. 8:12

De foto’s heb die ik de afgelopen winter van de kerk Santa Maria dei Miracoli in Venetië heb gemaakt, heb ik gecombi-neerd en bewerkt tot een zich herhalende filmanimatie.”

2. Terry Thompson – Persephone (Liefde ZomerExpo 2012)

thompson

“De mythe van Persephone dient als een veelzijdig metafoor voor verschillende facetten van de liefde. Het verhaal van haar ontvoering door Hades naar de onderwereld is de inspiratie voor mijn tekening. Persephone, gevangen in de onderwereld, mocht elk jaar naar de bovenwereld om het ontluiken van de natuur en de oogst te verzekeren. Zij werd vereerd in de Griekse mythologie als de godin van het voorjaar, de vruchtbaarheid en de oogst. Aan het einde van deze cyclus moest zij terugkeren naar de onderwereld: naar Hades, haar ontvoerder en minnaar. Deze jaarlijkse passage van Persephone tussen onder- en bovenwereld werd geassocieerd met de wisselingen van de seizoenen.”

1. Koen de Vries – Mea Culpa (Liefde ZomerExpo 2012)

vries - Mea Culpa

“Als kunstenaar probeer ik mijn tijd te verbeelden. Dit beeld werd echter door de actualiteit ingehaald. Door mijn manier van werken ontstaan regelmatig verbeeldingen die je niet kan bedenken. Zo ook bij dit beeld. Pas bij de laatste bewerk ing ontstond deze Geestelijke, die zo professioneel door het stof gaat, dat zonden onmiddelijk vergeven en vergeten zullen zijn. Precies zoals ik recent in de media zag over de ‘Liefde voor de Heer en de jongeheer’.”

 

Het thema voor ZomerExpo 2019 is Europa, het werelddeel van schoonheid en strijd en beladen met geschiedenis. Tot en met 15 maart a.s. kun je jouw werk aanmelden voor de digitale voorselectie. Klik hier voor meer informatie over Europa ZomerExpo 2019.

aw_logo

Stichting ArtWorlds

Amsterdam
info@klimaatexpo.nl

KlimaatExpo Nieuwsbrief

Terug naar de top