Haarlemse satelliet van Europa ZomerExpo 2019

Kunst centrum Haarlem presenteert vanaf zaterdag 8 juni de verkooptentoonstelling ZomerExpo EUROPA: Salon des refusés. Deze satelliet-expo van Europa ZomerExpo 2019 in Museum de Fundatie omvat werken van 30 kunstenaars. Ze geven een verrassend beeld van een werelddeel in verwarring.

‘Europa’ is het onderwerp van de 7de editie van ArtWorlds’ ZomerExpo. In het voorjaar van 2019 konden kunstenaars zich aanmelden om mee te doen aan deze expositie. Ruim 3000 werken zijn digitaal ingeschreven, waarvan een selectie van 1000 in april de Van Gendthallen in Amsterdam vulde. Een gecombineerde vak-, junior- en publieksjury koos anoniem 250 binnen- en buitenwerken, die samen de hoofdtentoonstelling vormen in Museum de Fundatie en Kasteel het Nijenhuis. Daarna maakte Marina Raymakers, directeur van Kunst centrum Haarlem, een selectie voor de satelliettentoonstelling in Haarlem.

’In de Van Gendthallen was uitgesproken, kritische kunst te zien, verrassend vaak met religie als thema, afgewisseld met reflecterende kunst waarin Europa wordt afgeschilderd als een vakantieparadijs. Voor onze tentoonstelling heb ik ook de werken gekozen zonder dat ik de namen van de kunstenaars wist. En natuurlijk was het een verrassing om uiteindelijk te weten door wie het werk is gemaakt’, aldus Raymakers.

Salon des refusés

De Haarlemse expositie heeft de vorm van een Parijse Salon des refusés (‘Salon van geweigerden’), waarbij de platte werken op de ‘salonwijze’ boven elkaar hangen. In de Salon des refusés werden in de 19de eeuw schilderijen en beeldhouwwerken tentoongesteld die niet toegelaten waren tot de officiële Salon van academische kunst. De Salons des refusés waren op die manier een bakermat voor de avant-garde, met succesvolle kunstenaars zoals Edouard Manet, Paul Cézanne, Camille Pissarro, Johan Jongkind en James McNeill Whistler. Opmerkelijk detail: het impressionistische werk van hun tijdgenote Berthe Morisot werd wél door de academische Salon geaccepteerd.

ArtWorlds’ ZomerExpo

De ZomerExpo is pleitbezorger van kunst die midden in de samenleving functioneert. Organisator ArtWorlds heeft een traditie neergezet die actuele ontwikkelingen in beeldende kunst en maatschappij naar zich toe trekt. De zomertentoonstellingen zijn druk bezocht; meer dan 70.000 bezoekers bezochten de voorlaatste editie, Water ZomerExpo 2017, in Museum de Fundatie. Het is de eerste keer dat Kunst centrum Haarlem een samenwerking aangaat met ArtWorlds.

Deelnemende kunstenaars aan de satelliet-expo van Europa ZomerExpo 2019 in Haarlem:

Inge de Belder, Mirjam van den Beuken, René Bleeker, Jeannette de Bruin, Natalia Cincunegui, Hester Dapperen, Lizan van Dijk, Jan van Gils, Danielle Henger van Rijssen, Anna Hulzink, Theo Janssen, Marjan Jaspers, Michaël Knol, Suus Kooijman, Deborah Kraaijeveld, Reny Kramer, Maurice Kummer, Janet Leduc, Marijke Leertouwer, Carla Nederbragt, Francois Piek, Renso Propstra, Inge van der Wal, Bianca van Londen, Henk van Os, Meindert Regoort, Kaat Stieber, Sim Visser, Marie Jose Werner en Lilian Willemse.

De satelliet-expo is te zien van 8 juni tot en met 24 augustus 2019.

Kunst centrum Haarlem is al bijna 50 jaar het centrum voor kunstuitleen in de regio Kennemerland. De collectie bestaat uit meer dan 6000 kunstwerken. Het kunstcentrum heeft ook een winkel met design en gebruiksvoorwerpen. Daarnaast presenteert Kunst centrum Haarlem regelmatig exposities en organiseert bijeenkomsten met kunstenaars.  De tentoonstellingen zijn altijd gratis toegankelijk.

aw_logo

Stichting ArtWorlds

Amsterdam
info@klimaatexpo.nl

KlimaatExpo Nieuwsbrief

Terug naar de top