Fotoverslag feestelijke opening 25 mei in Heino/Wijhe en Zwolle


Het is zomers weer én een drukte van belang in de cafétuin van Kasteel het Nijenhuis op zaterdag 25 mei. Vlak na de Europese verkiezingen en voorafgaand aan de officiële ceremonie in theater Odeon in Zwolle heffen we een bruisend glas op de opening van Europa ZomerExpo 2019.

De bijeenkomst is muzikaal omlijst door kunstenaar Hans van Dorp, die zijn buitenkunstwerk Kijk, speel, luister bespeelt. Opmerkelijk hoeveel kunstenaars naar de vooropening zijn gekomen, ook als ze geen werk in of om het kasteel hebben, erg leuk. Alle aanwezige kunstenaars ontvangen de prachtige mini-catalogus.

 

Overal klinken goedkeurende opmerkingen, zowel over de buitenkunst, de opstelling in de tuinzaal als de presentatie in het kasteel, waar de ZomerExpo-werken naadloos opgaan in de schilderachtige ruimten met de vaste collectie. Het is soms echt een speurtocht naar het hedendaagse werk.

 

In Theater Odeon loopt het tegen drieën vol met belangstellenden. Ralph Keuning, directeur van Museum de Fundatie en vervangend directeur Sarah Voss heten iedereen persoonlijk welkom. Speciaal voor de kunstenaars van ZomerExpo en hun aanhang staan Carlien Oudes en Carolien van der Riet van ArtWorlds bij de ingang van het theater.

De zaal en de balkons raken bomvol, zo vol dat een aantal mensen de opening in de foyer op een scherm moet volgen. De drie zomertentoonstellingen die tegelijkertijd openen − Michael Triegel, Charlotte van Pallandt én ZomerExpo − krijgen elk een eigen inleiding tijdens een interessant openingsprogramma.

 

Ralph Keuning houdt een kort interview met Michael Triegel, vervolgens introduceert Jan Teeuwisse, directeur van museum Beelden aan Zee, de tentoonstelling over Charlotte van Pallandt. Daarna leidt Ralph Carlien Oudes van organisator ArtWorlds, in, waarbij hij stelt dat de thematiek van deze editie verreweg de meest prikkelende en interessante is tot nu toe. Carlien beaamt dit in haar speech over Europa ZomerExpo 2019, de tekst vind je hier >>


En hoewel Ralph heeft benadrukt dat iedereen best een glas wijn mag drinken alvorens naar het museum te vertrekken, gaan opvallend veel mensen snel naar de overkant van de straat, nieuwsgierig als ze zijn naar de presentatie in de zalen van de Wolk. Ook daar zijn veel positieve geluiden te horen, met name over de mooie samenstelling van wanden en hoekjes, waar steeds werken met een overeenkomstige sfeer zijn gecombineerd.


Tot slot: Peter van Loon demonstreert zijn werk Fluitconcert.

aw_logo

Stichting ArtWorlds

Amsterdam
info@klimaatexpo.nl

KlimaatExpo Nieuwsbrief

Terug naar de top