Dialoog met de natuur | Galerie Fontana | te zien tot 16 april

In een gloednieuwe galerie, een voormalige chocoladefabriek, presenteert galerie Fontana het werk van twee bijzondere kunstenaars: de textielkunstenaar Claudy Jongstra (1963) en de schilder Thijs Segers (1996). Beide kunstenaars staan dichtbij de natuur. De werken, die in de 300 m2 grote ruimte door elkaar hangen, zijn monumentaal, organisch en hebben soms hetzelfde kleurenpalet. Maar het verhaal, de drive verschilt.

Jongstra is een klimaatactivist. Met haar ambachtelijk gemaakte wollen wandkleden gaat ze de barricade op. De wandkleden bestaan uit slingerende vormen en kleuren die je eindeloos kan blijven volgen. Hoewel haar werk internationaal bekend is, wordt het lokaal gemaakt. Jongstra opereert niet alleen, een heel team werkt mee aan de ‘productie’ van haar kunst. Haar wol komt van haar eigen kudde Drentse heideschapen, die op haar landgoed in Friesland een prachtig leven hebben. Het verven van de wol gebeurt in grote ketels op haar erf. Jongstra maakt unieke natuur-kleuren uit planten zoals wouw, meekrap en andere inheemse soorten. Het resultaat van deze co-productie zijn abstracte voorstellingen, met prachtige kleurdimensies van kleuren geel, zoveel als er sterren zijn.

Thijs Segers is een klassieke, romantische schilder. Hij werkt alleen. Zijn schilderijen zijn intieme emotionele uitingen. Het werk is melancholisch; met een rauwe en sierlijke toets schildert Segers de grilligheid van het leven. Hij neemt de natuur voor lief, en ziet schoonheid in verval. Vrolijk is zijn werk niet te noemen: zo zien we een dode haas, kronkelende boomtakken en uitgebloeide zonnebloemen. Met sober en transparant kleurgebruik schildert hij in dunne verfstreken zijn idylle.

In de beeldtaal van beide kunstenaars is licht het symbool van de hoop. Door de sterke contrasten in de werken, wordt je als kijker naar het licht geleid. De twee kunstenaars ontmoeten elkaar in hun dialoog met de natuur. Voor beiden is die de bron. Segers heeft de natuur nodig voor zijn verhaal. Zijn bewogen verftoetsen voelen als een levenslied. Jongstra heeft de natuur nodig voor haar materiaal. Haar werk is een samenspel van natuur en mensenhanden.

De verschillende drives van de kunstenaars monden uit in kunstwerken die elkaar overduidelijk versterken. Ze gaan over de kracht van de natuur, over de cyclus van het leven. Voor wie in Amsterdam is: een bezoek zeker waardig.

Een dodendans, Thijs Segers

Rechts Thijs Segers, links Claudy Jongstra

Lemon Burst I, Claudy Jongstra

Sissinghurst V, Claudy Jongstra

Bizarro-Kluenven, Thijs Segers

aw_logo

Stichting ArtWorlds

Amsterdam
info@klimaatexpo.nl

KlimaatExpo Nieuwsbrief

Terug naar de top