Ambassadeur Merlijn Twaalfhoven

Merlijn Twaalfhoven is componist en oprichter van The Turn Club, een samenwerkingsverband van kunstprofessionals, veranderaars en bruggenbouwers. Hij werkte met o.a. Het Nationale Ballet, Toneelgroep Amsterdam en het Kronos Quartet. Zijn composities werden uitgevoerd in binnen- en buitenland en meermaals bekroond. Daarnaast is hij medeoprichter van de Sociaal Creatieve Raad, lid van de Akademie van Kunsten en initiatiefnemer van de Toekomstverkiezing.

Merlijn heeft als componist talloze muziek- en theaterprojecten uitgevoerd in steden, wijken, conflictgebieden, vluchtelingenkampen en de natuur. Hij wilde hiermee grenzen doorbreken tussen genres en culturen. Deze ervaringen maakten hem tot een onderzoeker van complexe maatschappelijke problemen. Niet zomaar een onderzoeker, maar een onderzoeker met een ‘kunstenaarsmindset’. Volgens Merlijn kan iedereen deze mindset activeren en is het heel zinvol om vanuit deze mindset ingewikkelde vragen te benaderen. Vragen die je niet zomaar met ja of nee kunt beantwoorden, over bijvoorbeeld klimaat en leefbaarheid.

In zijn boek Het is aan ons, waarom we een kunstenaarsmindset nodig hebben om de wereld te redden, laat hij zien hoe ieder van ons een rol van betekenis kan spelen bij het aanpakken van grote en kleine wereldproblemen als wij de kunstenaar in onszelf activeren.

Merlijn is ook de initiator van de Toekomstverkiezing. Iedereen kan in deze verkiezing stemmen op een rol die het beste bij je past in het Nederland van 2050.

“Verkiezingen gaan vaak over wat ons verdeelt. In debatten en discussies worden verschillen aangezet rondom de meest scherpe en controversiële onderwerpen. De Toekomstverkiezing doorbreekt dit. We verzamelen voorbeelden van plekken, projecten en ondernemingen die al klaar zijn voor de toekomst. En we vragen onze lokale bestuurders vervolgens om de kleine initiatieven en ideeën die er lokaal al zijn uit te laten groeien tot een goede wereld die overal is!”

De Toekomstverkiezing is een initiatief van kinderen, mensen en actieve burgers die zich zorgen maken over het gebrek aan langetermijnvisie in gemeenteraden. Zij zien hoe vaak acute problemen en belangen alle aandacht vragen. Raadsleden hebben geen tijd en ruimte om zich zorgen te maken over de toekomst. Om dat te veranderen, kunnen burgers zich in maart ook uitspreken over wat zij een goede wereld vinden voor hun kinderen en kleinkinderen.

 

aw_logo

Stichting ArtWorlds

Amsterdam
info@klimaatexpo.nl

KlimaatExpo Nieuwsbrief

Terug naar de top