Waterland vol emotie

Constant Permeke, Vaart, 1921 (olieverf op doek)

Op het eerste gezicht is alles in beweging in dit stormachtige landschap. De wolken jagen langs de hemel en de bomen buigen in de wind. Maar wie goed kijkt, ziet ook stille plekken waar plassen zonlicht vallen of bomen even weerspiegelen in de vaart. De verf is met dikke, ruwe streken uitgesmeerd, zodat de huid van het schilderij een eigen leven lijkt te leiden. Constant Permeke was een expressionist pur sang. Zijn landschappen zijn veel meer dan momentopnamen van een regenbui of een akker na het ploegen. Ze drukken een krachtige verbondenheid met de natuur uit, een soort heidens ontzag voor aarde, water en land. Permeke werd daarnaast bekend met monumentale figuurstukken en imposante beelden. Onder de oppervlakte altijd een sterke emotie: woede over de gruwelen van de Eerste Wereldoorlog, compassie met de armoede van de Vlaamse landarbeider, maar ook een felle, Bourgondische levensvreugde. De Vlaamse expressionisten, onder wie Frits van den Berghe en Gustaaf De Smet, beschouwden Permeke als hun voorman. In Nederland is zijn invloed is goed te zien in het werk van bijvoorbeeld Hendrik Chabot.

Water inspireert

Met Water als thema willen wij de deelnemende kunstenaars uitdagen om nieuwe en vernieuwende kunst te maken voor Water ZomerExpo 2017. Water is letterlijk een onuitputtelijke bron van beeldende, materiaaltechnische en inhoudelijke associaties. Water stroomt, geeft leven, geleidt en maakt verbinding. Spiegeling, transparantie, oneindig, golfbeweging, vloeien, zuiveren, dopen, contemplatie, druppel, lichtval, kleureffecten, klank, klei, glas, aquarel, papier scheppen, installatie, damp, mist, ijs, tranen, regen, landschap, zee, overstroming, blussen, droogte, dieren, planten, leven − het stroomt maar door.

In de collectie

Zoek je concrete inspiratie? De collectie van Museum de Fundatie bevat diverse ‘waterwerken’. Bekijk ze hier, er komen regelmatig nieuwe bij.

 

aw_logo

Stichting ArtWorlds

Amsterdam
info@klimaatexpo.nl

KlimaatExpo Nieuwsbrief

Terug naar de top