Verdwalen in Academie Minerva

Kunstacademie Minerva in Groningen bijt op 12 maart de spits af als eerste voorrondelocatie van Water ZomerExpo 2017. Het academiegebouw ligt op de westelijke kop van het Gedempte Zuiderdiep. Architect Piet Blom (1934-1999) ontwierp het gebouw op een perceel van 4000 m2. Het werd opgeleverd in 1984. Oud-studenten koesteren er bijzondere herinneringen aan. Je raakte er makkelijk verdwaald, maar dat was niet erg, omdat je door die serendipiteit altijd iets anders ging doen dan gepland. De academie was toen nieuw. Inmiddels is het gebouw aangepast aan de behoeften van de huidige tijd.


De Kashbah in Hengelo


Behalve van de Academie Minerva is Piet Blom bekend van de Kubuswoningen in Helmond en Rotterdam en het project De Kashbah in Hengelo. Samen met Aldo van Eyck en Herman Hertzberger behoort Blom tot de internationaal bekende vertegenwoordigers van het structuralisme: een stroming in de Nederlandse architectuur en stedenbouw die zich kenmerkt door gebouwen met een geometrische structuur, samengesteld uit vaak kleine eenheden gerelateerd aan de menselijke maat. Ze brengen structuur in het onberekenbare menselijk gedrag. In geval van de Academie Minerva is dat een understatement; gedrag van kunstenaars is niet te sturen.

Het gebouw telt zo’n 150 – allemaal verschillende – ruimten.  Ze zijn georganiseerd volgens een maatsystematiek die is afgeleid van het zogenoemde SAR-raster. Deze structuur werd ontwikkeld door de Stichting Architecten Research, die zich tussen 1964 en 1990 bezighield met ‘het verhelderen en uitwerken van concepten en methoden op het vlak van de architectuur’. De kans is groot dat je de weg kwijtraakt om dat de ruimten in elkaar over en door elkaar heen lopen. Blom ontwierp de academie alsof het gebouw een zekere orde en logica bezit, maar die zetten je voortdurend op het verkeerde been.

Bureau Kwint Architecten startte in 2011 met een verbouwing van Bloms ontwerp, die twee jaar heeft geduurd en die het gebouw moest aanpassen aan de veranderde academiepraktijk. Ruimten zijn samengevoegd en/of opgedeeld, vele tientallen tonnen staal als aanvullende constructie aangebracht. Vloeren, toiletten en muren en trappen werden onder handen genomen, in de centrale hal verscheen een tribunetrap en de entree kreeg een nieuwe balie. Op de begane grond werd een grote ruimte gecreëerd voor een mediatheek. Het plafond is nu bedekt met een speciale akoestische stucpleister dat het geluid van de eeuwig kakelende kunstenaars tempert. Piet Blom heeft het niet meer mogen meemaken.

De voorronde van ZomerExpo vindt plaats op 12 maart 2017  op de benedenverdieping. Meer info tref je hier

 

aw_logo

Stichting ArtWorlds

Amsterdam
info@klimaatexpo.nl

KlimaatExpo Nieuwsbrief

Terug naar de top