Tour d’Europe: Louise Bourgeois – ‘I Transform Hate Into Love’

Gigantische en iconische spinachtige sculpturen hebben de Franse kunstenaar Louise Bourgois (‘Spiderwoman’, 1911-2010) wereldberoemd gemaakt. De broeierige werken van Bourgois, gelouterd door het leven, komen voort uit jeugdherinneringen en psychologische analyses van haar seksualiteit, pijn en angst. De spin staat ook voor Bourgeois’ eigen moeder, die zij vaak zag spinnen en weven. Met Louise’s vader runde zij een zaak voor tapijtrestauratie.

Mamman, 1999, National Art Gallery in Ottawa, Canada

De in Parijs geboren Bourgois verhuisde op 27-jarige leeftijd naar New York. Ze begon haar carrière schilderend en tekenend. Pas in de jaren 60 ging ze experimenteren met hout, gips, latex en andere materialen, waarvan ze haar bekende grillige sculpturen samenstelde. Een laatbloeier, kun je concluderen, die eerst genoeg levenservaringen en bijkomende emoties moest verzamelen om dit indringende werk te kunnen maken.

In de bijzondere film I Transform Hate Into Love praat zij met vriend en assistent Jerry Gorovoy over die traumatische achtergrond. Tate Modern-directeur Frances Morris beschrijft haar eigen, eerste kennismaking met de kunstenaar en bespreekt de veelgelaagde thema’s, zoals eenzaamheid, conflict, frustratie en kwetsbaarheid, in de rijke carrière van Bourgeois.

aw_logo

Stichting ArtWorlds

Amsterdam
info@klimaatexpo.nl

KlimaatExpo Nieuwsbrief

Terug naar de top