Verslag Publieksdag 3 juni: Tref-de-kunstenaar-op-zaal

Door Fenne Saedt

Wie zaterdag 3 juni een bezoek bracht aan Museum de Fundatie had een uur lang kans om een kunstenaar tegen het lijf te lopen en hem of haar het hemd van het lijf te vragen. Publieksdag I, Tref-de-kunstenaar-op-zaal was een feit. 

Sander van der Bij, Yvonne van der Bijl, Hennie van den Bosch, Chantal Aimee Ehrhardt, Helena van Essen, Anne-Marie Joosten, Begin Kianfar, Erna Kuik, Cara Louwman, Sandra Mackus, Chaim Mesika, Pauline MM Nijenhuis, Ruud de Jong en Melda Wibawa: maar liefst 14 kunstenaars op zaal, als suppoosten van hun eigen werk. Verspreid over de derde en vierde verdieping, in de Wolk van het museum, stonden zij zaterdag van 14.00 tot 15.00 uur paraat voor een goed gesprek. Tref-de-kunstenaar-op-zaal is een openbaar publieksprogramma, ontstaan uit ZomerExpo’s wens om kunstenaars en liefhebbers op een laagdrempelige maar bovenal toegankelijke wijze aan elkaar voor te stellen. Een activiteit waarin het een vol uur lang mag gaan over de inhoud van het kunstwerk en het persoonlijke verhaal van de kunstenaar.

Bijzondere gesprekken over het werk en soms zelfs ingevingen kwamen voort uit dit vragen(v)uurtje. Hoewel praten over een kunstwerk dat uit eigen handen komt ook lastig blijkt. Kunstenaars praten in beelden en minder in woorden: een goed kunstwerk spreekt voor zichzelf, zou je kunnen zeggen.

Afsluiter van het programma was de grandioze première in een vol auditorium van de ZomerExpo-documentaire door Remko Dekker. Hij wist het afgelopen half jaar de pelgrimages vast te leggen van drie kunstenaars – Pauline MM Nijenhuis, John Mostert en Teddy Lauren – op weg van hun ateliers naar een van de bombastische voorrondedagen en het uur der waarheid: de jurykeuze. Een eerlijke documentaire door de ogen van de kunstenaar, waarin met passie over kunst gesproken wordt, de zenuwen er vanaf springen, die laat zien dat het niet alleen voor de  ZomerExpo-organisatie van, maar ook voor alle kunstenaars een hels karwei is om alles in goede banen te laten leiden en met humor gewerkt is. Werk van twee kunstenaars pronkt in zowel Museum de Fundatie als Kasteel het Nijenhuis.

 

aw_logo

Stichting ArtWorlds

Amsterdam
info@klimaatexpo.nl

KlimaatExpo Nieuwsbrief

Terug naar de top