‘De Vluchtelingen’ van Aafke Steenhuis wint Publieksprijs

ZomerExpo 2015 Woest was een groot succes. De jubileumeditie van de tentoonstelling gevormd door open inschrijving en anonieme keuze was drukker bezocht dan vorig jaar en kreeg lovende reacties. De exclusieve formule van ZomerExpo slaat niet alleen bruggen tussen kunst, kunstenaars, kunstwereld en publiek maar garandeert ook een tentoonstelling van hoogwaardige kwaliteit. Er zijn veel unieke, duurdere kunstwerken verkocht en het publiek heeft flink gestemd op het favoriete kunstwerk. Afgelopen zondag werden tijdens de afsluiting van de tentoonstelling de prijswinnaars bekendgemaakt. 

ArtWorlds en het Gemeentemuseum Den Haag organiseerden dit jaar de vijfde editie van ZomerExpo. Curator en directeur van ArtWorlds Carlien Oudes kijkt enthousiast terug op deze jubileumeditie: “Fantastisch! Ook om te zien dat er zo veel belangstelling is voor elkaars werk, een goede samenwerking kan grenzen verleggen”. Tijdens drie voorrondes en een selectiedag voor de buitenkunst koos een gemêleerde jury uit 3000 werken er 277 voor de ZomerExpo. De tentoonstelling toonde het thema ‘Woest’ in al haar verschijningsvormen. Voor het eerst waren de werken niet alleen op zaal te zien, maar ook in de tuin van het museum. 

BankGiro Loterij Kunstprijzen
Alle kunstenaars uit de tentoonstelling maakten kans op een aantal BankGiro Loterij kunstprijzen. Tijdens de spannende en feestelijke vernissage van de tentoonstelling werden deze uitgereikt.

Oplageprijs
Foto’s, prints of sculpturen met een oplage maakten kans op de Oplageprijs. De cheque van € 2.500,- werd uitgereikt aan Pieter Postma (1989). Zijn werk ‘Friese Boerenhand’, een foto van een bonkige hand, illustreert het harde arbeidersleven van het Friese boerenland.

Postma_2546

Pieter Postma, Friese Boerenhand

Museumprijs
De jury, bestaande uit museumdirecteur Benno Tempel en conservator Frouke van Dijke, heeft de Museumprijs ter waarde van € 3.500,- dit jaar unaniem toegekend aan Arnold Sas (1965) met het werk ‘Teep Drong’. Het is daarmee het eerste buitenkunstwerk dat deze prijs wint. Uit één stuk iepenhout is een woeste vechter gehouwen. Hij staat gereed om een stoot en een duwtrap uit te delen, Teep Drong in het Thai.

Sas_846

Arnolds Sas, Teep Drong

Publieksprijs
Het hoogtepunt van de avond was de uitreiking van de publieksprijs van € 5.000,-. Veel bezoekers hebben de tentoonstelling bezocht en een stem uitgebracht op hun favoriete kunstwerk. Niet eerder kreeg de winnaar zo veel stemmen. Aafke Steenhuis (1954) mocht de prijs in ontvangst nemen voor ‘De Vluchtelingen’. Een kwetsbaar werk bestaande uit talloze kleine mensfiguren zonder gelaatstrekken. Zij laat zien dat kunstenaars met hun werk op een indrukwekkende wijze reflecteren op actuele gebeurtenissen in de samenleving.

DSC00166

Aafke Steenhuis, De Vluchtelingen

 

 

Terug naar de top