Klimaatverandering zichtbaar in kunst

Hoe maak je wetenschappelijk onderzoek over de gevolgen van klimaatverandering zichtbaar? Grafieken die aantonen dat oceanen verzuren, de gemiddelde temperatuur opwarmt en de neerlag extremer wordt, spreken niet tot de verbeelding. Kunst doet dat wel. 

Jill Pelto (27) tekent wetenschappelijke datalijnen die de zeespiegelstijging, de afname van het gletsjervolume, de stijgende wereldtemperaturen en het toenemende gebruik van fossiele brandstoffen weerspiegelen. De jonge Amerikaanse kunstenaar en wetenschapper heeft het tot haar missie gemaakt om kunst en wetenschap te verbinden en te communiceren. Pelto verwerkt wetenschappelijke gegevens over de klimaatverandering in haar kunst. Ze schildert levendige aquarellen van bergen, gletsjers, golven en dieren, die bij nader inzien grillige lijngrafieken blootleggen.

Haar werk spreekt tot de verbeelding en wordt vaak gepubliceerd. In juli 2020 sierde haar tekening de voorkant van het TIME magazine. De illustratieve omslagafbeelding bevat wereldwijde gegevens over CO2-emissies – inclusief de verwachte daling als gevolg van COVID-19 – gemiddelde mondiale temperaturen, verbruik van hernieuwbare energie, landijsvolume en zeespiegelstijging.

  

“De stromingen in de oceanen veranderen net zoals ons klimaat verandert”, zegt Jill. En met een grote nauwkeurigheid, gevoel voor esthetiek en grenzeloze liefde voor de natuur, tekent ze prachtige informatieve voorstellingen over de toestand van onze planeet.

Haar belangstelling voor de klimaatverandering is haar met de paplepel ingegoten. Haar vader (Mauri Pelto) is een bekend glacioloog en professor aan het Nichols College in Massachusetts. Al op 16-jarige leeftijd ging ze met hem mee naar het North Cascades National Park (Noord Amerika), waar ze de veranderingen in gletsjerdieptes mat en volgde.

Dwindling Migration, aquarel en kleurpotlood, 2016

Bovenstaande aquarel documenteert de door de klimaatverandering dramatische afname van een kariboekudde die leeft in de George River in Canada. Deze afname is wereldwijd te zien bij de meeste kariboe-kuddes.

Jill Pelto exposeert regelmatig en haar werk wordt vaak gepubliceerd in bladen als de National Geographic, en wordt ook gebruikt voor educatieprogramma’s in het basis- en voortgezet onderwijs. 

 

 

aw_logo

Stichting ArtWorlds

Amsterdam
info@klimaatexpo.nl

KlimaatExpo Nieuwsbrief

Terug naar de top