Kleinste object Water ZomerExpo 2017 bewaakt in kasteel

Koraal (2007) is het kleinste object van de tentoonstelling. Goed beschermd achter glas ligt het in de vitrine in een van de kamers van Kasteel het Nijenhuis, scherp in de gaten gehouden door twee suppoosten. Daar zijn goede redenen voor. Omdat het een kostbaar kleinood is, maar ook omdat de kalootschelp, drager van het fijnzilveren ‘koraal’, een stille getuige is van De Kaloot bij Borssele, Zuid-Beveland. Dit kwetsbare natuurgebied van slikken en zand langs de oever van de Westerschelde dreigt te worden opgeofferd aan de industrie. Het gebied staat bekend om de fossiele schelpen uit het Plioceen en Mioceen die er aanspoelen.
Tegelijkertijd herinnert het kleine zee-object ons aan de koraalriffen, die wereldwijd worden bedreigd.

De suppoosten van het kasteel bewaken dus kunst én natuur.

In Koraal zijn de schelp (Scaphella Lamberti) en het ‘koraal’ van fijnzilver een symbiose aangegaan: in de loop der jaren hebben ze elkaars kleuren opgenomen. De tere glinstering is er nog steeds: ‘So always look for the silver lining’.

Gevonden schelpen, gevormd en gesleten door zeeleven en getijden, inspireren de makers, edelsmid Agnes Laan en kunstenaar Christine van der Ree tot uiteenlopende zeesieraden en -objecten. Hun vorm en vindplaats roepen associaties op en vertellen over het leven in de zee. Het rood van het bloedkoraal in Zeemanshart, het aureool van de Madonna, de zilveren druppels op Water en de uitbundigheid van wispelturig aangegroeid zilver op Zomerroes − elk kunstwerk heeft zijn eigen verhaal over zon en storm, kwetsbaarheid en eindigheid.

aw_logo

Stichting ArtWorlds

Amsterdam
info@klimaatexpo.nl

KlimaatExpo Nieuwsbrief

Terug naar de top