Water ZomerExpo 2017 feestelijk afgesloten: het publiek koos ‘Water resistant’ van John Fitzgerald Verhoef

Water ZomerExpo 2017 in Museum de Fundatie en Kasteel het Nijenhuis was met 70.000 bezoekers een ware publiekstrekker. De zesde editie van Nederlands grootste kunstexpositie met open inschrijving is 20 augustus met een feestelijke prijsuitreiking afgesloten.

Het publiek stemde massaal (meer dan 20.000 stemmen in totaal) op een favoriet uit het scala aan kunstwerken. 2783 stemmen gingen er naar het schilderij Water resistantMuseumdirecteur Ralph Keuning reikte de Publieksprijs van € 5.000 uit aan de schilder John Fitzgerald Verhoef, de maker van het werk. ‘Daar ga ik mooie projecten van doen!’, reageerde John enthousiast. Fitzgerald Verhoef (1964) woont en werkt in Rotterdam. Zijn winnende olieverfschilderij toont een kind met een tuinslang. ‘Z’n pet achterstevoren op z’n hoofd, staat de kleine man als een volleerd brandweermannetje te helpen met het besproeien van de tuin. Meegevoerd en gefascineerd door het geluid, verplaatst hij de waterstralen van de hemel naar de aarde.‘ schreef Fitzgerald Verhoef over het werk in de catalogus. Het integere schilderij hing tijdens de tentoonstelling in de Wolk in Zwolle en sprak bij veel bezoekers tot de verbeelding.

Vervolgens maakte Ralph Keuning van de gelegenheid gebruik om de succesvolle samenwerking tussen Museum De Fundatie en ArtWorlds te benoemen. Hij memoreerde een telefoongesprek van twee jaar terug met Carlien Oudes (directeur ArtWorlds), waarin zij voorstelde om ZomerExpo (na vijf succesvolle jaren in Gemeentemuseum Den Haag) te verplaatsen naar De Fundatie. Dat was een waagstuk, maar de transfer pakte goed uit. Meer dan 70.000 tentoonstellingsbezoekers en ruim 70 verkochte werken. ‘De ZomerExpo vindt daarom in 2019 wederom plaats in Museum de Fundatie’ kondigde Keuning vrolijk aan, ‘en het thema is Europa!’. Even was het stil in de zaal. ‘Europa, hoe geven we dat vorm?’, hoorde je de kunstenaars denken.

Galerieprijs voor De wonderlijke visvangst van Pieter van Eck

De Galerieprijs van € 2.500 ging naar het werk De wonderlijke visvangst van Pieter van Eck en werd uitgereikt door Noortje Tan (directeur Cityscapes Foundation) . De jury bestond uit Noortje Tan en Bastiaan Gribling (Cityscapes Foundation), Joris Montens (Galerie Fontana), Geke Westenberg en Marijke Boon (Galerie de Vis), Margreet Ooms (BeeldenTuin Zwammerdam), Bikkel (Gallery Kunst aan de Kade, Rotterdam), Bert Kreuk (kunstverzamelaar) en Daphne Verberg (CBK Groningen).

Noortje besprak kort de kunstwerken die de jury nomineerde voor de Galerieprijs: Scandinavian Scandals #1  van Sander van der Bij, Oceans at her Feet  van Saskia Huitema, Reckoner van Stephanie Duijnisveld, Passant van John Mostert, Niets is perfect van Koen Ketelaers,  Fastlandscape Fata Morgana van Pauline M.M. Nijenhuis, 52.084701//4.326563//0.954NAP  van Minne de Lange, Landgoed VP 12 van Tom van der Ouderaa en Elswout 3 van Iris Koffijberg.

Noortje Tan prees het winnende werk Wonderlijke visvangst vanwege het ambacht, de bewerking van het hout en de perspectivisch vervreemdende werking van de constructie. Een werk met een ‘Escher-achtig’ effect. Ze nodigt de kunstenaar uit om deel te nemen aan de volgende tentoonstelling van Cityscapes Foundation in Amsterdam.

Daarvoor vertelde Noortje dat ze een kort kijkje achter de schermen van Water ZomerExpo 2017 kreeg door deel te nemen aan de jury en diverse brainstormsessies over het thema. Het viel haar op dat ArtWorlds er de nadruk op legt dat thema’s niet sturend maar verbindend moeten werken. De vrijheid van de kunstenaar viert zege bij ZomerExpo.

Carlien Oudes sloot de bijeenkomst af. Ze bedankte Museum de Fundatie met alle medewerkers die de werken ter plekke hebben verkocht. En haar eigen collega’s Caroline van der Riet, Marie Baarspul, Sam Duijf en Fenne Saedt. Tot slot: dank aan alle kunstenaars die dit succes mogelijk maakten.

aw_logo

Stichting ArtWorlds

Amsterdam
info@klimaatexpo.nl

KlimaatExpo Nieuwsbrief

Terug naar de top