Denken over toekomst en klimaat gaan hand in hand bij Bijzonder Klimaat

Door Marjolein Blaauwbroek

“Hoe ziet de wereld eruit als ik straks groot ben?”

Elf kunstenaars en negen kinderen uit de omgeving van Ruinen werpen een blik op de toekomst. Ieder een eigen wens, droom of angst. In het kunstproject Bijzonder Klimaat van beeldend kunstenaar Antoinette Cremers krijgen verhalen ruimte in woord en beeld. Twintig bijzondere verhalen die schuren, raken en inspireren zijn gebundeld in een boek en – parallel aan KlimaatExpo ’22  – van 3 september tot 1 december te zien in expositieatelier Kracht van Kunst in Ruinen.

De toekomst en het klimaat zijn nauw met elkaar verbonden. We leven in een wegwerpmaatschappij van meer is meer. Er wordt geschreeuwd om woningen. Snelwegen zijn gevuld met auto’s, de lucht met vliegtuigen en prullenbakken met plastic. Is er wel een toekomst als we zo blijven doorgaan? Kunstenaars reageren en geven antwoord op hun manier.

Natuurlijke materialen en actie

Textielkunstenaar Lucette Hamers gebruikt voor haar werk uitsluitend textiel die ze in kringloopwinkels vindt. Happy van der Heide werkt als circulair kunstenaar met herwinbare en natuurlijke materialen, zodat de natuur onaangetast blijft. Maar misschien hebben we actie nodig door een plek te creëren zoals de sprookjesboom van Ruthie Zoeteman of hét nieuwe Wereldtribunaal van Antoinette Cremers?

Of draait het allemaal gewoon om helder communiceren en luisteren, zoals Anneke Klein in haar werk laat zien.


Werken van Petra Noordzij (links) en Happy van der Heide (rechts)

De komst van een nieuwe wereld en de verandering

Volgens Hellen Paumen hoeven we ons helemaal geen zorgen te maken, de Bijbelteksten op haar werk vertellen ons dat de nieuwe wereld er aankomt. Vertrouwen hebben is belangrijk. Kijkend naar het verleden sluit Eric Hage zich hierbij aan: “Er is altijd een toekomst, er is altijd leven.”

Joep Luijckx pleit voor een andere mindset. Wanneer durven we nog anders te kijken en te denken? De oplossing ligt volgens hem in creatief denken en toeval toelaten.

De plannen van de nieuwe generatie: meer technologie en bescherming tegen het kwaad

Bij de kinderen ontstonden drie droomrichtingen. De ene groep ziet de oplossing in de ontwikkeling van technologie. Zo heeft het Hotel Toekomst van Eef een regenmachine, bedacht Sara in haar stopmotionfilm een pil waarmee je kunt teleporteren en schilderde Vian vliegende auto’s, zodat er weer meer ruimte is voor de natuur op aarde.

De andere groep vond het belangrijk dat er meer bescherming komt. De ninja’s van Isolde gaan mens en dier beschermen tegen het kwaad, en Rutger ontwierp een schuilplaats op Mars. Een plek waar nooit oorlog is. Eline droomt ook over zo’n plek, alleen dan zwevend in de ruimte gevuld met vlinders.

Alles zal anders zijn

Dan komen we bij de derde groep, waarin natuur een grote rol speelt. Volgens Monique kunnen we ontwikkelingen en de natuur met elkaar combineren door mini-landschappen te planten op bijvoorbeeld gebouwen. Sanne is ook een natuurmens en bedacht een nieuw landschap. Waarom zouden we ons verzetten tegen verandering? Alles zal toch anders zijn.

 

Tot slot laat Casper met zijn 3 Henkieshuisjes (foto) zien dat het vooral belangrijk is om met elkaar in verbinding te blijven. Samen komen, voetballen, blijven praten en elkaar waarderen. Vooral dat praten en waarderen is belangrijk. Woorden die in alle gesprekken terugkomen zijn: communiceren, vragen stellen en durven kijken. Durven kijken naar jezelf, maar ook durven kijken naar andere mogelijkheden.

 

Taal van creativiteit

Bijzonder Klimaat is een podium voor de generatie die er aan komt. Initiatiefnemer Antoinette Cremers: “Ze denken nog grenzeloos, zitten nog niet vast in bestaande systemen. Samen spreken ze de taal van creativiteit, van vrijheid. Ze doen bijzondere uitspraken, waar je als volwassenen even stil bij staat. Huh? O, wacht. Ja, waarom niet?!”


Bijzonder Klimaat
Expositie Atelier – Kracht van Kunst
Kloosterstraat 10, Ruinen
3 september t/m 1 december 2022
Donderdag, vrijdag, zaterdag welkom tussen 11 en 17 uur en op afspraak.

Kunstenaars:
Sietse Muis, Petra Noordzij, Antoinette Cremers, Joep Luijckx, Eric Hage, Anneke Mondt, Ruthie Zoeteman, Happy van der Heide, Lucette Hamers, Helen Paumen, Anneke Klein.

Kinderen: Eef Struik, Vian Kader, Casper Groen, Sanne Schenkel, Sara Kramer, Rutger Mulder, Eline Kruijer, Isolde Fijlink, Monique Mulder.

Bovenstaande afbeelding  is een detail uit het werk van Monique Mulder

Terug naar de top